Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre svenska militära stöd till Ukraina. Foto: SVT

Här är tre svenska militära stöd till Ukraina

Publicerad

Från pansarskott till pansarvagnar Sveriges militära stöd till Ukraina har under krigets gång kommit att bestå av allt tyngre vapen.

Ukrainas önskan om vad de har störst nytta av väger tungt, sa statsminister Ulf Kristersson vid pressträffen då han också aviserade att Sverige skulle skicka det avancerade svenska artillerisystemet Archer till Ukraina.

Den 27 februari 2022, bara tre dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, beslutade en nästan helt enig riksdag om ett stödpaket på bland annat 5 000 pansarskott till Ukraina. Senaste gången något liknade hade gjorts var 1939 när Finland anfallits av Sovjet.

Ukrainas sak är vår sak, sa dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Sedan dess har flera nya militära stödpaket aviserats och nu talas det även om att Sverige skulle kunna skicka stridsflygplanet Jas Gripen.

Se tidslinjen över Sveriges militära stöd till Ukraina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.