Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bonden Johan Lindgren berätta om sin användning av bekämpningsmedel. Foto: SVT

Här besprutar bonden sina åkrar: ”Allt ogräs ska dö”

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av växtskyddsmedel är rekordhög och det säljs nästan dubbelt så mycket bekämpningsmedel nu som för 40 år sedan. Många lantbrukare ser besprutning som helt nödvändig för att få lönsamhet i odlingen.

Bonden Johan Lindgren i Uppland ska, när SVT Nyheter besöker honom, precis bespruta sin åker med ogräsmedelet glyfosat. Det är ett totalbekämpningsmedel som dödar alla gröna blad. För på den här åker vill Johan Lindgren nämligen göra rent från ogräs för att så höstkorn snart, det är korn som sås på hösten istället för på våren.

– Om jag inte fick använda bekämpningsmedel då skulle jag behöva tröska åkern flera gånger för att få bort ogräset. Dessutom skulle jag inte kunna odla spannmål efter spannmål i princip, utan då måste jag in med andra avbrottsgrödor. Det skulle ge mindre lönsamhet.

Hör lantbrukaren Johan Lindgren berätta om sin syn på bekämpningsmedel i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.