Lärare, vårdpersonal och kockar är några av yrkena där konkurrensen är minst. Foto: TT

Här finns framtidens jobb

Uppdaterad
Publicerad

IT-specialister, ingenjörer, sjuksköterskor och pedagoger är hett eftertraktade. Och kommer att fortsätta vara det.

I dag presenterar Arbetsförmedlingen en ny rapport om framtidsutsikterna för 200 yrken.

Just nu är det lättast att få jobb inom bygg och anläggning, pedagogiska arbeten, hälso- och sjukvård och inom data/it-branschen. En fortsatt bred jobbtillväxt och en utbredd brist på arbetskraft inom flera yrkesområden ger goda möjligheter till jobb inom rekordmånga yrken, nästan 8 av 10 yrken.

Men hur ska man få bort den stora bristen på arbetskraft?

– Det behöver utbildas fler. Det vi ser är att man inte hinner utbilda bort den här bristen på fem år. Man behöver ha fler på de gymnasiala yrkesprogrammen och fler som söker sig till lärarutbildningarna och hälso- och sjukvård, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen till SVT Nyheter.

Varför har arbetsbristen uppstått?

– Det beror på demografiska förändringar som gått väldigt snabbt med fler äldre och fler yngre. Tillskotten på arbetsmarknaden består mest av folk med kort utbildning.

Listan över yrken som kommer att ha en svårare arbetsmarknad framöver domineras av jobb som normalt inte kräver någon längre utbildning eller erfarenhet, enligt Arbetsförmedlingen.

Här kan du se alla framtidsyrken som Arbetsförmedlingen listar – och var konkurrensen om jobben kommer att vara störst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.