Foto: SVT

Här förnekar SD-politikern Syrienkriget

Uppdaterad
Publicerad

”Ingen av de här som kommer hit har ju flytt nåt krig. Det är jag övertygad om.” Detta hävdar den folkvalde Sverigedemokraten Kurt Olsson i Valdemarsvik.

Det var under en paneldebatt i samband med SVT Nyheter Östs valturné som Kurt Olsson (SD) oväntat börjar att förneka att det över sju år långa kriget i Syrien existerar.

– Alltså det här snacket hela tiden om att det är flyktingar, det finns ju inga flyktingar. Det är jag övertygad om. Det är ekonomiska migranter som kommer hit för att få bidrag.

Val 2018 – #dinröst

”Samma bilder i tv hela tiden”

– Lyssnar du inte på nyheterna, undrar då en av de andra som medverkar i debatten, modersmålsläraren Zakia Hanano, som själv flytt från Syrien.  

– Du kan ju komma och visa oss i Syrien att det inte finns något krig där, fortsätter hon.

– Det kan ju vara bilder som är tre-fyra år gamla. Det kommer ju samma bilder hela tiden, svarar då Kurt Olsson (SD). 

Kurt Olsson företräder Sverigedemokraterna i Valdemarsviks kommun där han sitter i kommunfullmäktige och även är ersättare i kommunstyrelsen. 

”De har krigat lite grann”

Så du tror inte på det här kriget i Syrien? undrar SVT:s reporter Carl Bruno Tersmeden.

– Absolut inte.

Är det ett bluffkrig?

– Ja, det är klart att de har krigat lite grann mot varandra.

Lite grann?

– Ja.

”Det här måste jag kolla upp”

Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland, Jan Svensson, häpnar när han får höra hur Kurt Olsson har uttalat sig.

– Det låter befängt ja, det låter otroligt. Det här måste jag kolla upp. Jag kommer att kontakta honom och höra vad han menar, säger Jan Svensson.

SD:s ordförande i Valdemarsvik, Göran Hargestam, reagerar också:

– Kriget i Syrien ska inte förnekas av någon. Jag tycker det är ogenomtänkt att Kurt Olsson väljer att kommentera kriget såhär. Sedan finns det såklart asylsökande som tar sig hit som inte flyr från de krigsdrabbade områdena, men det försvarar inte Kurt Olssons uttalande. Läget i Syrien är allvarligt, han borde hålla sig bättre informerad.

SVT har sökt SD:s partisekreterare Richard Jomshof för en kommentar till Kurt Olssons uttalande men han har avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet