Det är Naturvårdsverket som i dag lämnade besked om fem prioriterade områden som inom några år kan vara Sveriges nya nationalparker. Nu inleds en rad projekt där kommuner, länsstyrelser och inte minst privata markägare ska ge sin syn på saken. Dessutom beräknas hur stora kostnaderna blir.
Lokalt stöd krävs
– Det är en lång process som bygger på delaktighet och dialog. Det är viktigt att det lokala stödet för en nationalpark är starkt och att de som äger marken är med på planerna, säger Naturvårdsverkets nationalparkssamordnare Anna von Sydow.
Syftet med en med en nationalpark är att skydda landets mest värdefulla natur och samtidigt göra den tillgänglig för besökare och friluftsliv. De fem områden som i dag blivit prioriterade projekt är:
- Reivo: Ett skyddsvärt skogsområde nedanför den fjällnära skogen i Arvidsjaurs kommun. Beskrivs i projektet som ett område med bergskrön, myrar och vidsträckt urskog.
- Nämndöskärgården: Ett oexploaterat och biologiskt intressant skärgårdsområde öster om Nämndö i Värmdö kommun utanför Stockholm.
- Bästeträsk: Insjönära område på norra Gotland som enligt Naturvårdsverket har unik natur och extremt högt skyddsvärde.
- Vålådalen-Sylarna-Helags: Fjällområde med fjällnära skog och myr i södra Jämtland med mycket höga naturvärden.
- Västra Åsnen: Skogs- och sjölandskap i Kronobergs län i Småland med höga naturvärden både på land och i vatten.
Staten köper marken
För att en nationalpark ska bli verklighet måste staten köpa marken. Det är regeringen som fattar beslutet om att skapa en nationalpark, vad den ska skydda och vilka gränser som ska gälla. Beslutet ska sedan godkännas av riksdagen. Prislappen varierar med var någonstans i landet nationalparken ligger och hur många fastighetsägare som är inblandade.
Regelverket, som kan skilja sig åt mellan olika nationalparker, beslutas av Naturvårdsverket som också finansierar bildandet av nationalparken inom sin budget.
– Förutom inköp av marken handlar det om att ordna med entréer, information och i vissa fall så kallade Naturrum, dvs utställningar och service i anslutning till nationalparken, säger Anna von Sydow.
När är de nya parkerna verklighet?
– Åsnens nationalpark i Småland bör vara klar inom två år, de övriga dröjer längre. Men 2020 borde de flesta vara verklighet.
Skyddsvärd natur från Vadvetjåkka till Stenshuvud
Här kan du se bilder och läsa mer om Sveriges nuvarande 29 nationalparker