Ledarsidan från Länstidningen i Östersund. Foto: Scanpix

Här liknas Åkesson vid en kackerlacka

Uppdaterad
Publicerad

En stor brun kackerlacka, på väg att gasas ihjäl – så väljer Länstidningen Östersund att porträttera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i anslutning till en ledarartikel. Teckningen har väckt starka reaktioner, men försvaras av tidningsledningen.

”Obehagligt” och ”smaklöst” är exempel på omdömen på tidningens egen sajt och vissa gör kopplingar till antisemitisk propaganda under nazitiden i Tyskland. SD kallar bilden för ”osmaklig”.

”Jag har pratat med Jimmie Åkesson och han tycker naturligtvis det här är ett mycket obehagligt sätt att attackera sina politiska motståndare på”, skriver Linus Bylund, SD:s pressekreterare, i en kommentar till TT.

Koppling till Rwanda

Och det är inte bara SD som reagerat. Göran Hägglunds (KD) presschef Johan Ingerö var snabb att reagera på Twitter och tyckte att tidningen borde skämmas.

– Det saknas inte historiska paralleller till idén att gasa ihjäl motståndare eller personer man inte gillar.

Men på Länstidningen Östersund (oberoende socialdemokratisk) försvaras bildvalet.

– De andra partierna behandlar Sverigedemokraterna som något som katten har släpat in och man har försökt bekämpa dem på alla möjliga sätt och ändå har de bara växt. Det var ungefär den infallsvinkeln jag hade, säger illustratören Kjell Nilsson-Mäki.

”För lite satir”

Tidningens ansvarige utgivare Lennart Mattsson anser att bilden inte ska tolkas bokstavligt och ser inga problem med publiceringen.

– Vi har haft andra bilder som varit betydligt fränare än den här. Men man måste sätta den i sitt sammanhang, var den är publicerad, och politisk satir finns det väl egentligen lite för lite av i dag.

Erik Helmersson, ledarskribent på Dagens Nyheter, säger att han omedelbart gjorde kopplingar till retoriken som användes under folkmordet i Rwanda.

Och i debatten om näthatet tror han att SD kan gynnas av publiceringen:

– Det här kommer ge SD vatten på sin kvarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.