Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Misstänkta utpressarens möten med PKK-höjdaren i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Han säger sig inte vara med i PKK – men på spanarnas hemliga bilder dyker han upp i Stockholm med en högt uppsatt ledare för den terrorklassade organisationen. Samtidigt vittnar anonyma källor för Säkerhetspolisen om att PKK ägnar sig åt utbredd indrivningsverksamhet i Sverige.

I fredags väcktes åtal mot en man som misstänks för grov utpressning och försök till finansiering av terrorism. Enligt utredningen tillhör mannen, som är i 40-årsåldern, PKK.

SVT har tagit del av Säkerhetspolisens förundersökning och i förhör nekar mannen, som är turkisk medborgare, till att han är engagerad i den terrorklassade organisationen.

Men enligt åklagare Hans Ihrman visar utredningen att det finns ett samband.

Mötte ”högsta chefen för PKK i Skandinavien”

I december träffade den åtalade mannen en högt uppsatt PKK-medlem i Stockholm, enligt Säkerhetspolisens spanare.

PKK-höjdaren beskrivs i förhör som den högsta chefen för PKK i Skandinavien och har enligt såväl fransk som tysk säkerhetstjänst varit inblandad i organisationens insamlingsverksamhet i Frankrike och Tyskland – där han också dömts till fängelse för att ha varit medlem i en terrorklassad organisation.

Den åtalade mannen förnekar i förhör att han känner PKK-höjdaren. Men under december 2022 observerade polisens spanare de två männen vid 11 tillfällen.

NN förefaller vara chaufför åt NA och de syns tillsammans besöka grossister och restauranger”, står det i förundersökningen.

Vittnen uppger att PKK ägnar sig åt indrivning

I förhör uppger flera inblandade att det förekommer indrivning och hot.

– Jag kan säga att minst 95 procent av alla kurdiska restauranger betalar, men ingen kommer vittna, säger ett vittne och bekant till den krögare som ska ha blivit utpressad.

När polisen frågar mannen, som säger sig ha har ett förflutet som PKK-sympatisör, hur utbrett fenomenet är svarar han:

– Det är från Jokkmokk till Sicilien.

Målsägande A, som hotades med pistol vid skottlossningen som ligger till grund för åtalet, uppger samma sak i förhör:

– De har gjort såhär under alla år mot kurder som driver caféer.

SVT har intervjuat flera företrädare för kurdiska organisationer som förnekar att indrivning och utpressning är en etablerad arbetsmetod hos PKK, men att frivilliga donationer förekommer.

Här är anklagelserna mot den misstänkta PKK-mannen

En man i 40-årsåldern har åtalats för bland annat grov utpressning och försök till finansiering av terrorism. Enligt åklagare Hans Ihrman ska han ha försökt skaffa pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK. Det är första gången i Sverige som PKK förekommer i ett åtal om terrorfinansiering. Här är åtalspunkterna mot mannen:

  • Försök till grov utpressning: Mannen ska ha hotat en medarbetare på en restaurang i Stockholm och krävt pengar innan klockan 12.00 nästkommande dag. Hotet bedöms som grovt med tanke på PKK:s våldskapital och det faktum att mannen hade med sig en skarpladdad revolver.  
  • Grovt vapenbrott: Mannen har olovligen haft en revolver med tillhörande ammunition. Enligt utredningen ska ett skott också ha avlossats i luften.  
  • Försök till finansiering av terrorism, grovt brott: Enligt åklagaren ska mannen ha försökt samla in pengar som ska användas av den terrorklassade organisationen PKK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.