Kyvik valdristrikt i Kungsbacka hade tillsammans med Träslöv S det högsta valdeltagandet efter söndagens preliminära rösträkning. Foto: SVT/TT

Här var valdeltagandet högst i kommunvalet

Uppdaterad
Publicerad

Valdistrikten Kyvik i Kungsbacka och Träslöv S i Varberg utmärker sig genom att ha högst valdeltagande i länets kommunval. Andersberg Norra i Halmstad sticker ut åt andra hållet.

Kungsbacka är den kommun i Halland där störst andel röstberättigade väljer att lägga en röst i kommunvalet. Så har det varit de två senaste valen och så var fallet även den här gången. I årets val tog 90 procent chansen att rösta.

Lägst valdeltagande har Hylte kommun, där endast 80,5 procent röstar i kommunvalet. En uppgång med en procentenhet sedan förra valet. Även då hade Hylte lägst valdeltagande.

Val 2018 – #dinröst

Här röstar flest

Valdistrikten Kyvik i Kungsbacka och Träslöv S i Varberg har båda ett valdeltagande på 92,9 procent 2018. Det innebär att väljarna där röstar i störst utsträckning i  kommunvalet – bland alla distrikt i länet.

Lägst valdeltagande har Andersberg Norra i Halmstad. Knappt 58 procent av de röstberättigade tog chansen att rösta där.

Valdeltagande i kommunvalet Halland 2018

Kungsbacka: 90 % Högst: Kyvik 92,9 % Lägst: Varla Södra 80,3%

Varberg: 88 %  Högst: Träslöv S 92,9 % Lägst: Sörse 74,4%

Falkenberg: 85,3 % Högst: Ugglarp-Långasand 89,9 % Lägst: Centrum 73%

Halmstad: 85 % Högst: Gullbrandstorp:92,5% Lägst: Andersberg Norra 57,5 %

Hylte: 80,5 %  Högst: Landeryd-Långaryd 83,2 % Lägst: Hyltebruk 69,8%

Laholm: 84,5 % Högst: Skummeslöv 90,4% Lägst: Knäred 78 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet