Hård debatt om politisering i kyrkan

Publicerad

En kampanjorganisation för Socialdemokraterna eller en öppen och inkluderande kyrka som hotas av högernationalismen? Kyrkopolitiker från Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna gav uttryck för vitt skilda uppfattningar om tillståndet i Svenska Kyrkan när de möttes i en debatt inför kyrkovalet i Aktuellt.

– Det här är en påverkan som har skett under väldigt långt tid, sedan 68-rörelsen, säger Julia Kronlid, riksdagsledamot och ledamot i kyrkomötet för Sverigedemokraterna.

Hon anser att kyrkan har politiserats och att det finns stora likheter med den politik Socialdemokraterna driver i riksdagen.

– Svenska kyrkan tar väldigt tydlig ställning i migrationsdebatten, till exempel för att ge amnesti åt människor som inte har skyddsskäl och att kyrkan har gömt migranter som befinner sig här olagligt, säger hon.

Eneroth: Kärleksbudskapet grunden

Jesper Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkomötet, höll inte med.

– I många decennier har vi haft en ganska stor enighet i kyrkopolitiken mellan de olika grupperna, men det förändrades med Sverigedemokraternas intåg. När vi pratar om den öppna folkkyrkan pratar vi om en inkluderande kristendom byggd på det kristna kärleksbudskapet. När Sverigedemokraterna pratar om folkkyrkan så pratar de om ett folk, en kyrka, en nation, säger han.

– Ni är inte konservativa, ni är radikala nationalister, säger Eneroth.

Vigselfrågan till debatt

En del av debatten ägnades åt den uppmärksammade frågan om prästers skyldighet att viga samkönade par. Församlingarna har inte rätt att säga nej, men enskilda präster får göra det – något som flera nomineringsgrupper vill ändra på.

Eneroth sade att det är självklart att alla präster ska följa kyrkans linje att inte skilja på samkönade och tvåkönade par, och påpekade att Sverigedemokraterna röstade emot denna ordning 2009. Kronlid å sin sida hänvisade till att ärkebiskop Antje Jackelén sagt att frågan är ett icke-problem och menade att ingen i praktiken blir diskriminerad.

Enligt Jackelén är prästernas vigselskyldighet en fråga för biskoparna, vilket innebär att kyrkomötet inte har mandat att besluta i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.