• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Därför vi borde öppna upp för altruistiskt surrogatmödraskap i Sverige” – Hör debatten om surrogatmödraskap. Foto: SVT

Hård debatt i Aktuellt om surrogatmödraskap

Uppdaterad
Publicerad

Bör surrogatmödraskap tillåtas i Sverige?

I Aktuellt möttes Benjamin Dousa, vd för Timbro, och Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnoorganisationer, i en debatt om den infekterade frågan.

Debatten om surrogatmödraskap har blossat upp på nytt efter ett uppmärksammat inslag i Carina Bergfeldts pratshow på SVT. I programmet pratade festfixaren Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson om hur de för några år sedan fick sin son via en surrogatmamma i USA, vilket lett till hård kritik.

En som vädrat sitt missnöje är Clara Berglund som anmält avsnittet till Granskningsnämnden och anklagat SVT för att vara partiskt och ”normalisera handel med kvinnors kroppar”.

I måndagens Aktuellt mötte hon Benjamin Dousa, vd för tankesmedjan Timbro, i en debatt. Dousa, som tidigare varit moderat politiker, anser att surrogatmödraskap bör tillåtas i Sverige.

Framförallt är han för altruistiskt surrogatmödraskap, vilket innebär att det inte är några pengar inblandade.

– Det kan vara ett syskon, en nära vän, en släkting som gör det. Det tycker jag är ett rimligt första steg, säger han.

Motsätter sig altruistiskt surrogatmödraskap

Men Clara Berglund, och Sveriges kvinnoorganisationer, motsätter sig den idén.

– Det gör vi för att det leder till en ökad kommersiell handel, och det ser man in de länderna som har tillåtit enbart altruistisk, säger hon.

Hon påpekar att det handlar om en miljardindustri där många kvinnor far illa. Dousa hävdar dock att frågan i grund och botten handlar om kvinnans rätt till sin egen kropp.

– Man har rätt att donera sin njure, varför skulle man inte ha rätt att ställa upp som surrogatmamma?

Ett argument som inte biter på Clara Berglund.

– Det handlar om att kvinnor säger upp rätten till sin egen kropp, om att välbeställda personer i till exempel Sverige köper en fattig kvinnas aborträtt, säger hon.

Hör debatten mellan Benjamin Dousa och Clara Berglund i videospelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.