Skärmdump av SSU Stockholms inbjudan till diskussionskväll på Facebook. Bilden är ett montage. Foto: Skärmdump / SVT

Hård kritik mot separatistiskt SSU-möte

Uppdaterad
Publicerad

SSU Stockholms möte om islamofobi, som ska hållas på Socialdemokraternas högkvarter får hård kritik av politiska motståndare. I den ursprungliga inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”

– Låt mig repetera, Sveriges Regeringspartis ungdomsförbund har hudfärgseparerade politiska möten, skriver Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna på sin Facebook-sida.

– Det anmärkningsvärda är att arrangemanget uteslutande är för rasifierade, det vill säga folk som ser utländska ut, skriver den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell på SVT Opinion.

Rasifierad innebär enligt Svenska språkrådet någon som diskrimineras på grund av sin hudfärg.

Mötet är en diskussionskväll som leds av Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer.

Ändrad formulering

Under dagen har formuleringen ändrats till ”Evenemanget arrangeras av SSU Stockholms separatistiska nätverk för rasifierade och är endast till för medlemmar och potentiella medlemmar i nätverket”.

SVT:s Aktuellt har bjudit in SSU:s Stockholms ordförande Maria-Elsa Salvo och som tidigare varit kontaktperson för just det separatistiska nätverket för rasifierade för att tala om mötet, men hon har avböjt medverkan och svarar i ett sms:”Vi vill gärna prata om våra frågor. Bostäder, trygga jobb för unga och om rasismens normalisering. Ni får gärna höra av er när ni vill ha ett uppslag om det”.

”S skulle inte anordna den typen av möten”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad skriver i en kommentar till SVT att detta i första hand är en fråga för SSU, men att ”Socialdemokraterna inte skulle anordna den typen av möte eftersom vi tycker att viktiga frågor ska kunna diskuteras av alla, oavsett bakgrund”.

När debatten om män som inte vill skaka hand med kvinnor av religiösa skäl rasade som värst i våras sade statsminister Stefan Löfven i en riksdagsdebatt att ”i Sverige så hälsar man på varandra, man tar både kvinnor och män i handen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.