Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hårda anklagelser om gängvåldet

Hårda anklagelser om gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) manar till samling mot kriminaliteten. Men flera oppositionspartier anser att regeringen nu måste bytas ut.

Gängbrottsligheten är i fokus i riksdagens partiledardebatt. Anklagelserna är många och orden hårda mot Löfven.

– När regeringen är en del av problemet så måste regeringen bytas ut, säger Moderatledaren Ulf Kristersson och fortsätter:

– Stefan Löfven och hans regering vill inte ens erkänna sambandet mellan stor invandring, dålig integration och växande kriminalitet.

Vill se samling

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson går till attack mot Löfven och regeringen. Han kallar det ”uruselt” att inte mer görs för att knäcka gängbrottsligheten.

– Mördare sätts fortfarande på ungdomshem, gängen fortsätter att rekrytera unga och sedan Stefan Löfven tillträdde har antalet fall av dödligt våld i kriminella konflikter ökat kraftigt, säger Åkesson.

Löfven inledde debatten i en annan ton med uppmaningen att Sverige måste kraftsamla mot kriminaliteten, så som samhället gjort mot coronapandemin.

– Vi har förmått kraftsamla, vi hjälper varandra, vi ställer upp för varandra, vi gör gemensamma uppoffringar. Låt oss ta med det också i arbetet för att upprätta trygghet på gator och torg, säger Löfven.

Uppmanar föräldrar

Löfven räknade sedan upp allt som regeringen gjort sedan valet 2014, hur polisen stärkts och straffen skärpts.

– Men vi är inte färdiga, för problemet finns kvar. Polisen är tydlig med att de ensamma aldrig kan stoppa gängen. Polisen har rätt, hela samhället måste kraftsamla, säger Löfven.

Vill avsätta regeringen

Även Kristdemokraternas ledare Ebba Busch går hårt åt regeringen och anklagar den för att inte göra tillräckligt mot våldet och skjutningarna. Busch uppmanar riksdagsledamöterna att agera mot Löfven.

– Vad är er ursäkt för att inte avsätta den här regeringen, säger hon.

Enligt Busch gör regeringen för lite på grund av att den och samarbetspartierna Centern och Liberalerna är splittrade.

L:s gruppledare i riksdagen Johan Pehrson efterlyste insatser på bred front inom migration, integration och rättspolitik.

”Behöver ekonomisk nystart”

Centerledaren Annie Lööf fokuserar på behovet av en ekonomisk nystart i Sverige. Även hon nämner kriminaliteten och framhåller att statens mest grundläggande uppgift att garantera tryggheten måste återupprättas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer