Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Hätsk, febrig och aggressiv”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledardebatten i Agenda var en duell man sällan ser i svensk politik. Den var hätsk, febrig och aggressiv.

De vanligtvis ganska tyglade partiledarna pratade i munnen på varandra och trots att det mesta obevekligt fångades upp av kamerorna hånlog några av dem när motståndaren gjorde sina inlägg.

Valdagen är om ett år, men det kändes som om den väntar runt hörnet när man såg, i synnerhet första timmen av debatten. Det märktes att ovanligt mycket står på spel för samtliga partiledare.

Det ökande gapet i opinionen mellan Alliansen och de rödgröna partierna visar med brutal tydlighet för Fredrik Reinfeldt att han kanske gör sitt sista år som statsminister.

Reinfeldt verkade inte trött

Det har sagts om honom att han verkar ungefär lika trött som Göran Persson gjorde under sin sista regeringstid. Kritikerna klagar också på att det nu är som på Bo Lundgrens tid, när skattesänkningar dominerade politiken.

Men i Agenda verkade Reinfeldt inte trött. Han gick ut hårt och obevekligt i duellerna med Stefan Löfven och uppmanade honom att läsa sina egna motioner. Löfven blir säkrare och säkrare i debatterna. Men han har inte hunnit bli lika slipad som Reinfeldt.

Strid om förtroende

Det var en hård strid om vem som inger mest förtroende att sköta landet. En del av sympatierna kan ha landat hos Löfven när Reinfeldt dessutom log på ett sätt som uppfattades som hån.

En röd tråd i nästan varje tema var skatterna.

De rödgröna varnar för att Alliansen raserar det lilla som de anser finns kvar av välfärden genom att sänka skatterna för lånade pengar. Alliansen hävdar att det går att både sänka skatten och ha en bra välfärd. Vilken bild väljarna tror mest på handlar om vilken värld de lever i och vem de har mest förtroende för.

Lööf tog plats

Löfven talade så mycket han kunde om jobben och näringspolitiken men hans fokus på jobb skymdes delvis av skatterna.

Annie Lööf tog plats och hade en hård duell med Åsa Romson om landsbygd och andra sjuklöneveckan.

Jonas Sjöstedt visade prov på sin omvittnat skickliga debattstil när han duellerade med Jimmie Åkesson om femte jobbskatteavdraget. Sjöstedt kör sitt eget lopp. Eftersom Vänsterpartiet inte anpassar sig till de andra partierna behöver Sjöstedt inte snegla åt sidan eller ängslas med halvmesyrer om vare sig skattehöjningar eller vinst i välfärden.

Regeringsfrågan vanligt tema

Regeringsfrågan var som vanligt ett tema. Fredrik Reinfeldt gick ut hårt mot Stefan Löfven för att han låter väljarna köpa grisen i säcken när han inte talar om vilken regering han vill bilda vid en valseger.

Det blir allt tydligare att Löfven inte kommer att ge ett klart besked om regeringsfrågan före valet. Beskedet nu är att han ska tala om i förväg hur han ser på regeringsfrågan. Men han säger inte att han ska berätta före valet vilka partier han vill regera med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2013

Mer i ämnet