– Kläder och skugga är förstahandstipset. Hellre långärmat än linne och kräm på armarna, och hellre hatt än keps, som inte skyddar nacke och öron, säger Kari Nielsen, överläkare på hudkliniken i Helsingborg.
På uteförskolan Mullvaden i Malmö har många av barnen en egen flaska med solskydd på sin hylla och personalen ser till att barnen är skyddade när de leker ute.
– Men föräldrar kan inte förvänta sig att vi ska smörja in flera gånger per dag, det skulle ta hela verksamhetstiden, säger förskolechefen Pia Bolin.
Man missar varningssignaler
Än så länge vet man ganska lite om hur de olika ämnena i solskyddskrämer påverkar oss på lång sikt. Klart är att fördelarna är fler än de kända riskerna. Men risker finns.
– Solkrämen kan göra att vi inte ser varningssignaler på huden. Som att den blir röd till exempel, säger Kari Nielsen, som också pekar på förskolepersonalens solvanor som en viktig del i att skydda barnen.
– Om de vuxna står och solar medan barnen leker sänder det tokiga signaler. Men har de också en hatt på sig finns ingen anledning att göra annorlunda, säger hon.
Inget solskydd vid lek i grunt vatten
* Solens strålar är som starkast mellan elva och tre på dagen.
* Ett skuggtest kan hjälpa till att avgöra om solen är stark: ju kortare skugga, desto starkare sol.
* Småbarn som leker på grunt vatten är inte skyddade, eftersom solens strålar räcker en halvmeter ner i vattnet.
* Barn bör smörjas in med kräm som minst har solskyddsfaktor 30.
* Luftiga bomullskläder ger visst solskydd, och mörka kläder skyddar bättre än ljusa. De flesta kläder har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30.
* Solskador från barndomsåren kan leda till hudcancer senare i livet.
* Drygt 60 000 personer i Sverige har eller har haft hudcancer, som är den tredje vanligaste cancerformen.
Källa: Vårdguiden och Karolinska universitetssjukhuset