Havskräfta svensk kvotfråga

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar samtalen i Bryssel som styr fisket i Europa det kommande året. EU ska fördela fiskekvoter och försöka klara det besvärliga att värna både arter och bransch.

Mycket har redan nagelfarits kors och tvärs på tjänstemannanivå, men på måndag är det dags för de olika ländernas ministrar att kliva in. Då klargör länderna sina positioner, vilka frågor man har speciellt intresse av.

-Varje land brukar lyfta fram två-tre prioriteringar i ministerrådet, säger Bengt Kåmark, enhetschef på Fiskeriverket.

Ur svensk synvinkel är havskräftan i Västerhavet en sådan prioritering. Sverige vill inte ha några nedskärningar i kvoten.

Risken är heller inte överhängande, beståndssituationen ser bra ut. Men det finns orosmoment.

-Sverige delar kvot med Danmark. De har inte fiskat upp allt, vilket däremot vi har gjort, säger Kåmark.

Svenska fiskare använder utrustning som möjliggör selektivt fiske. I trålen finns en rist, eller ett galler, som ser till att kräftorna fastnar medan andra arter slipper undan. Danska fiskare använder inte sådan utrustning och när man betänker att bifångsten ibland blir torsk, som är en utsatt art, så kan det påverka kräftkvoten.

På tisdagen ska alla kvoter vara färdigförhandlade.

TT

Fakta: Så mycket får vi fiska

Kvoterna för havskräfta i Skagerrak/Kattegatt:

* Total tillåten fångst (TAC) 5 170 ton.

* Svensk kvot 1 359 ton.

Kvoten densamma för 2009 och 2010.

Källa: Fiskeriverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.