-Vi har tagit till oss kritiken och ändrat vårt sätt att arbeta, säger Rikskriminalens chef Klas Friberg.
Polisens granskning initierades efter TT:s avslöjande av brister i insatsen förra hösten.
Nu riktas den hårdaste kritiken mot Rikskriminalpolisen (RKP).
Mycket av det som gick snett förklaras av att RKP inte informerade Stockholmspolisen om att man visste att ett grovt rån var på gång.
-Man borde tidigt ha lämnat över ärendet till Stockholmspolisen. De hade då kunnat förbereda sig bättre, säger rapportförfattaren länspolismästare Gunnar Lindelöw till TT.
Det är också allvarligt att RKP inte arbetat brottsförebyggande, alltså försökt hindra att rånet blev av.
-Det är ju ett övergripande intresse och där har man brustit. Man borde ha kontaktat värdeföretagen så att även de kunde ha förberett sig, säger Lindelöw.
Beväpnade till tänderna
Även Stockholmspolisen får sig en släng av sleven: Evakueringen av brottsoffren tog på tok för lång tid – fyra timmar.
En månad före rånet fick RKP information från serbisk polis om att ett större helikopterrån skulle ske senast den 15 september. RKP kom fram till att det i första hand var Panaxias depå i Bromma som var i fara.
Polisens egna helikoptrar flyttades då från Myttinge till Sörentorp som är Nationella insatsstyrkans (NI) bas. Natten mot den 15 september fanns helikoptrarna och Nationella insatsstyrkan på plats vid Panaxia beväpnade till tänderna eftersom man räknade med en del skjutande.
Men det blev inget rån, polisens planering blåstes av och polishelikoptrarna flyttades tillbaka till Myttinge som de efter bombhot inte kunde lyfta från när rånet verkligen skedde åtta dagar senare.
Piketgrupp skickades i väg
Klas Friberg förklarar att man inom polisen inte vill dela känslig underrättelseinformation med för många.
-Nu kan vi konstatera att vi delade den med för få, säger han.
Stockholmspolisen är ganska nöjd med sin insats men länspolismästare Carin Götblad säger till TT att den kunde ha varit ännu bättre om man haft möjlighet att förbereda sig.
Stockholms första piketgrupp var snabbt på plats vid G 4 S värdedepå. Den var utrustad för att ta sig in i depån för att genomsöka den och evakuera personalen.
Men den piketgruppen omdirigerades för att leta efter den försvunna rånhelikoptern.
Först när ytterligare en piketgrupp anlände kunde man gå in i depån. Detta fick till följd att personalen hölls inlåst i fyra timmar.
-Det var en felaktig prioritering, slår Lindelöw fast.
TT
Sju dömdes till fängelse
Helikopterrånet iscensattes på morgonen den 23 september 2009 och blev snabbt en världsnyhet.
En helikopter som stulits från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje landade på taket till säkerhetsföretaget G 4 S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.
Tre beväpnade män tog sig in genom att krossa en glaskupol på taket. De sprängde sedan sönder flera dörrar och trängde in i utrymmen där stora värden förvarades, cirka en miljard kronor.
Efter 32 minuter tog sig männen tillbaka till helikoptern som lyfte och försvann. Rånare och rånbyte dumpades först i Norsborg och sedan i Bromma. Helikoptern återfanns vid Skavlöten norr om Stockholm.
Rånarna kom över 39 miljoner kronor.
Sju män dömdes till fängelse i mellan ett och åtta år för rånet och tre friades. I juli sattes den definitiva slutpunkten då helikopterpiloten nekades prövning i Högsta domstolen.
Källa: (TT)