Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vann med blott en rösts marginal” – Hör Daniel Helldéns (MP) första tal som språkrör. Foto: Pavel Koubek

Helldéns första tal: Tacksam och ödmjuk

Uppdaterad
Publicerad

– Jag känner en stor tacksamhet, men också ödmjukhet, över att stå här framför er som ert språkrör, säger Daniel Helldén i sitt första tal som nyvalt språkrör för Miljöpartiet.

Ett val han vann med minsta möjliga marginal.

Han lovar att resa runt till olika partiavdelningar tillsammans med det andra språkröret, Märta Stenevi.

– Som språkrör ska jag göra allt jag kan för att alla ni ska få mer kraft och ännu mer mod att driva vår gröna politik, säger Helldén.

Han säger att Miljöpartiet vill förändra förutsättningarna för samhället och på det sättet betecknar han sig som revolutionär.

– Vi ska vara det gröna ljus i Sverige som står upp för en hållbar framtid utan genvägar över illa utformade gruvor, uppluckrad miljöprövning, förgiftade vatten.

– Och kärnkraften ska benämnas med sitt rätta namn: livsfarlig och helt oansvarig teknik. Framtiden är förnybar.

Han säger att MP måste växa som rörelse och etablera sig i fler kommuner och regioner, och ta plats i de rum som finns för att påverka politiken.

Miljöpartiet saknar mandat i 120 av Sveriges 290 kommuner och i 13 av 21 regioner.

– Det är ett misslyckande. Vi måste växa. Vi ska växa, som parti, som rörelse. Vi ska med rak rygg stå upp för det vi tror på. Vi ska stå på barrikaderna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.