Foto: TT

Hemliga trygghetsboenden för utsatta asylsökande öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera fall av hot och trakasserier på flyktingboenden runt om i landet öppnar Migrationsverket i höst tre nya hemliga trygghetsboenden för flyktingar som är extra utsatta på ordinarie boenden.

Vi träffar en man som flytt från Makedoninen, han vill inte framträda med sitt namn men han är homosexuell och berättar att han har blivit både trakasserad och misshandlad för sin sexuella läggning här i Sverige. Han tycker det är bra att Migrationsverket nu satsar på trygghetsboenden för som det är i dag, säger han, fungerar det inte.

– Jag tycker det är omänskligt att flyktingar som till exempel är homosexuella eller personer i andra grupperingar där konflikter kan blossa upp tvingas bo tillsammans och vara oskyddade. Jag är själv ett offer berättar han.

Läggs i storstäderna

Just nu hållet Migrationsverket på med upphandling av lokaler. Trygghetsboendena kommer att placeras i Stockholm, Göteborg och Malmö och på varje enhet är det tänkt att finnas 15 platser. De kommer alla att ligga nära kommunikationer.

– Detta för att det ofta finns nätverk på ett helt annat sätt i en storstad för drabbade personer, berättar Sofia Sjöö samordnare på Migrationsverket.

Det finns i dag ingen statistik över hur många hatbrott som begåtts på flyktingförläggningar i landet men enligt Brottsförebyggande rådet ökade hatbrotten totalt i hela landet med 14 procent mellan åren 2013-2014 till 6.270, vilket är den högsta nivån hittills. Främlingsfientliga och rasistiska motiv är de vanligaste följt av hatbrott på grund av sexuell läggning.

RFSL vill se mer uppdelning

RFSL tycker att det i grunden är bra med trygghetsboenden men säger attt det finns en liten risk att ett problem bara flyttas.

– De nya trygghetsboendena kommer att ta emot blandade grupper och det är vi emot. Risken är att problemet bara flyttas och konflikter blossar upp även där. Vi hade hellre sett separata boenden, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande RFSL

Migrationsverket vill i dag inte kommentera kritiken från RFSL eller närmare gå in på detaljer om de nya trygghetsboendena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.