Hemvärnsmännen Oscar och Filip berättar om dagen

Hemvärnet: Elden färdas under marken

Uppdaterad
Publicerad

De har arbetat hela dagen med att dra kilometervis med slang, och berättar hur elden plötsligt kan dyka upp från ingenstans.

Hemvärnet är en av alla organisationer som just nu hjälper till att bekämpa elden som härjar i Västmanland. Arbetet är slitigt, säger hemvärnsmännen Oscar och Filip.

– Det har varit mycket släckarbete och dra slangar, jag har väl dragit ungefär en och en halv kilometer slang, säger Oscar Fjällström.

Kopplar ihop slang

Slangarbetet är tufft. Varje sektion är 25 meter lång, så det är mycket jobb med att bara koppla ihop alla delar. Oscars kompis, Filip Rundström, har mer fått ägna sig åt att hålla koll på sina kollegor.

– Jag har gått som gruppchef över en grupp soldater, så jag har mest rekat och kontrollerat mina soldater så jag vet var de finns, säger han.

Färdas under marken

Oscar och Filip berättar också om svårigheterna att hålla koll på var elden är.

– Det brinner ju i trädens rötter under marken. Så den kan ju färdas långt under marken och sen plötsligt slå upp. Jag var ute med en sexhjuling och körde när det plötsligt brann under mina fötter, säger Filip Rundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet