Hennes värk försvinner aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Åsbom har svår värk och smärta i kroppen. Hon har fibromyalgi, en sjukdom som hon burit med sig hela livet. Hennes sjukdom syns inte, men känns.

– Ibland blir jag så himla arg på att jag har drabbats, men så tänker jag på alla andra som också drabbats, säger Yvonne Åsbom. Det är orättvist att man ska behöva ha det så här.

Hon tycker att det är orättvist att det varken finns medicin eller behandling. 

Yvonne Åsboms kropp började värka redan i tonåren.

– Det kändes som om jag burit något jättetungt på axlarna, Axlarna åkte ner och jag försökte dra upp dem men det hjälpte inte. Och så spred sig värken till händerna och till ryggen.

Yvonne Åsbom var 16 år när det började värka och göra ont i kroppen på allvar. ”Det är växtvärk”, sa doktorn och det kommer att gå över. Men värken gick inte över.

Vad hon inte visste då var att hon hade fibromyalgi, en sjukdom som innebär att hon har en ökad känslighet för smärta. I dag är Yvonne Åsbom 67 år och hon har haft ont i kroppen nästan hela sitt liv.

svid-, bränn- och värkkärring

Värken blir allt värre och Yvonne söker hjälp. Hos doktorn får hon beskedet att det tyvärr, inte går inte att göra något åt hennes värk. I journalen skrev doktorn ”SVBK”.

– Jag frågade, ”vad betyder SVBK”? Först ville doktorn inte säga det. Sedan berättade han att det betyder svid-, bränn- och värkkärring.

– Jag var 21 år och det var som att klubba ner mig ordentligt.

Yvonne blev deprimerad och sjukskriven och hon har varit sjukskriven till och från sedan dess.

Smärta syns inte

I dag har Yvonne lärt sig leva med en kropp som värker men fibromyalgi är en sjukdom som inte alltid syns på utsidan och en sjukdomen kan gör ont på flera sätt. Det händer att folk säger åt henne, att du har väl inte ont, du som ser så pigg ut och gör så mycket.

– Jag blir ledsen och tänker, jaha det är ingen som förstår hur man egentligen mår.

Hon har slutat att berätta hur hon egentligen mår när någon frågar. Istället säger hon ”huvudet upp och fötterna ner”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.