EU-kommissionären Charlie McCreevys och ordföranden José Manuel Barrosos deltagande i debatten var en följd av McCreeveys uttalande under ett besök i Stockholm då han sade att kommissionen står på lettisk sida i EG-domstolen.
Socialistledaren Martin Schultz krävde svar på konkreta frågor om strejkrätt och kommissionens argument och Barro- so sade att kommmissionen är inställd på att försvara fri rörlighet inom EU.
Laval har stämt Byggnads i Arbetsdomstolen och den har i sin tur vänt sig till EU:s domstol med frågor om hur svensk arbetsmarknadslag ska läsas i förhållande till EU:s regler om icke-diskriminering och fri rörlighet för tjänster.
Inte spelas ut
-Vi vill inte att anställda i Sverige spelas ut mot lettiska arbetare, sade Schulz, med eldfängt understöd av den svenska s-ledamoten Jan Andersson.
-McCreevy har sagt samma sak i dag som i Sverige och om inte det är att gå emot den svenska modellen så vet inte jag vad det är, sade han och varnade för ”krig”.
Bland andra moderaten Gunnar Hökmark och folkpartisten Cecilia Malmström ansåg att s-gruppen och den svenska regeringen försöker blanda bort korten genom att storma om tjänstedirektivets framtid.
Ville hindra
Och varför skryter Jan Andersson om att Sverige inte har några övergångsregler, undrade Hökmark:
-Socialdemokraterna gick i täten för att hindra fri rörlighet, med skräckpropaganda om social turism, sade Hökmark men hävdade dock, i likhet med Junilistans Nils Lundgren och miljöpartiets Carl Schlyter att svenska arbetsmarknadsregler bestäms bäst i Sverige.
Den liberala ALDE-gruppens ledare Graham Watson kritiserade Byggnads.
-De har ägnat sig åt både hyckleri och främlingsfientlighet och visat prov på total avsaknad av solidaritet med sina lettiska kollegor, sade han.