Foto: SVT

”Hetsig debatt som gav få tydliga svar”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en ovanligt hetsig debatt. Men den gav få nya svar på hur partierna vill styra Sverige, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.– Ibland blev det så hetsigt att man inte hörde vad de sade eller hängde med. Jag skulle säga att det kokade i studion, säger Margit Silberstein efter höstens stora partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Partiledarna rök ihop i alla ämnen som debatterades. Ett av dem var regeringsfrågan.

– Den innehåller så många dimensioner i hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Om man anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti så handlar det om hur man ska förhålla sig till rasism i en mening. Men vi fick väl inga tydligare svar än förut i regeringsfrågan från varken Anna Kinberg Batra eller Stefan Löfven, menar Silberstein.

Kinberg Batra ovanligt temperamentsfull

Moderatledaren Anna Kinberg Batra var annars ovanligt aktiv och temperamentsfull, säger Margit Silberstein.

– Hon var väldigt på i debatten om jobben och integrationen.

Inom migrationspolitiken blev skiljelinjerna tydliga både inom alliansen och det rödgröna blocket tycker hon.

– Anna Kinberg Batra var tydlig med att hon inte vill återgå till de regler vi hade förut innan den hårdare utlänningslagen klubbades igenom. Stefan Löfven ville inte svara på den frågan utan hänvisade till att EU ska ha en gemensam politik.  Det låter väldigt passivt, som att Sverige inte kan driva en egen linje, men det kan vi.

Av Miljöpartiets tidigare flyktingpolitik märktes ingenting.

– Miljöpartiet har helt släppt greppet om migrationspolitiken.

Löfvens påhopp hänger kvar

Att Löfven kallade Sverigedemokraterna för ett nazistiskt parti fick partiledaren Jimmie Åkesson att se rött. Partiet ska nu anmäla statsministern till konstitutionsutskottet, KU. Efteråt debatten backade Stefan Löfven och sade att det blev fel i hastigheten och att det han menade var att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter.

Margit Silberstein tror att statsministerns uttalande kommer att fortsätta diskuteras de närmaste dagarna.

– Det blir förmodligen en av de där sakerna som hänger kvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.