Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historikern Mats Berglund jämför den senaste tidens händelser med historiska upplopp. Foto: SVT/

Historikern: Trummor och trumpeter mot upplopp

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkanoner, gummikulor – och skarplossade vapen. Debatten om hur polisen ska hantera våldsamma upplopp har blossat upp igen. Men mycket av retoriken och förslagen känns igen redan från 1800-talet.

­- Jag känner igen diskussionen om att man ska sätta hårt mot hårt från ordningsmakten. Det här har varit en politisk fråga som dök upp redan efter mordet på Axel von Fersen år 1810, säger historikern Mats Berglund till SVT:s Politikbyrån.

Efter påskhelgens upplopp runt om i Sverige har debatten hårdnat. ”Varför sköts det inte skarpt?”, undrade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i ett uppmärksammat uttalande i Ekots Lördagsintervju. Men det är inte första gången som frågan väckts.

– Den diskussionen har kommit upp flera gånger. Om man ska ha rätt att skjuta mot en folkmassa eller att sätta in militär, säger Mats Berglund, som tidigare suttit i riksdagen för Miljöpartiet.

”Ovärdigt ett frihetsälskande folk”

I samband med upploppen på 1810-talet, då greven Axel von Fersen lynchades, pratade man dock inte om att skjuta skarpt mot upprorsmakarna utan om betydligt fredligare insatser.

– Det föreslogs att man skulle vifta med flaggor, blåsa i trumpeter och slå på trummor 10 till 20 minuter innan militären sattes in. En i bondeståndet tyckte det var ganska ovärdigt dock och tyckte att vi är ett frihetsälskande folk, vi ska inte styras av trummor och trumpeter.

Förslaget om varnande musikinstrument har inte tagits upp sedan dess, till skillnad från vattenkanoner som länge varit ett hett förslag.

– Det var någon ur borgarståndet som hade sett att man använde vattenkanoner vid upploppen i Paris och föreslog att man kunde använda något liknande i Stockholm. Men det blev aldrig någon större diskussion om det, säger Mats Berglund.

Se det senaste avsnittet av Politikbyrån: Desperados på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.