I rapporten framkommer inga förklaringar till varför skolelevernas alkohol och tobakskonsumtion minskar, men enligt Isabelle Benfalk som är förbundsordförande för UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, är internet en av anledningarna till minskningen. Foto: UNF & Martina Holmberg / TT

Historiskt låga nivåer – mindre alkohol och tobak bland barn

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre skolungdomar röker och dricker alkohol, det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort. Siffrorna har aldrig tidigare varit så låga som de är nu.

Folkhälsomyndigheten utför var fjärde år den internationella enkätundersökningen Health Behaviour in School-aged Children, ett projekt som drivs av WHO. I undersökningen får skolelever i åldrarna 11, 13 och 15 år svara på frågor som rör deras hälsa.

I 2018 års undersökning säger majoriteten av eleverna att de är tillfreds med sitt liv och anser sig ha en god hälsa. Undersökningen visar också att barn dricker mindre alkohol och nyttjar mindre tobak än tidigare.

Sedan undersökningens start, 1985, har siffrorna kontinuerligt minskat gällande alkohol och tobakskonsumtion, och är i dag lägre än någonsin.

Mest konsumerade alkoholdryck

Den alkoholhaltiga dryck som konsumeras mest frekvent av 13-åringar är cider. Öl, sprit, alkoläsk och annan alkoholhaltig dryck konsumeras i ungefär samma utsträckning. Vin är dock den dryck som används minst frekvent av både flickor och pojkar.

Bland 15-åringarna är det återigen cidern som kammar hem förstaplatsen bland båda könen. Den mest markanta skillnaden mellan tjejernas och pojkarnas alkoholkonsumtion är ölen som är betydligt mer populär bland pojkarna än hos tjejerna. I övrigt konsumeras sprit, alkoläsk och annan alkoholhaltig dryck i ungefär samma omfattning.

Oklart varför

I rapporten framkommer inga förklaringar till varför skolelevernas alkohol och tobakskonsumtion minskar, men enligt Isabelle Benfalk som är förbundsordförande för UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, är internet en av anledningarna till minskningen.

– I dag finns det nya sätt att umgås på. I och med att man kan umgås via internet försvinner den sociala drycken, säger hon.

Linnea Boström, 15, medlem i UNF, tror att minskningen har att göra med att aktiviteter tillhandahålls för skolelever.

– Jag och mina vänner hänger utan alkohol och jag tror att användningen minskar för att det finns fler ungdomsaktiviteter och föreningar som riktar sig till unga.

”90-talister är den nyktraste generationen”

Isabelle Benfalk påpekar att det inte bara finns en anledning till de förändrade konsumtionsvanorna.

– Idag är människor också väldigt medvetna om sin hälsa. Man har koll på vad man får i sig och man vill ta hand om sig.

Hon fortsätter:

– Vi är också väldigt glada och hänförda över att 90-talisterna är den nyktraste generationen någonsin.

Linnea Boström tror likt Isabelle Benfalk att minskningen även handlar om medvetenhet kring hälsa.

– Allt fler inser nog att de förstör kroppen. Sen finns det ju en del som elitsatsar och tränar och som därför avstår alkohol och rökning. Jag upplever inte att det finns någon hets om att dricka, snarare tvärtom.

– För att det ska fortsätta minska behövs det fler gratisaktiviteter för skolelever, säger Linnea Boström.

Barns drickande och rökande i siffror

Alkohol (andelen barn som säger att de varit berusade)

11-åringar

  • Flickor och pojkar 1 procent (6 procent 1985/86)

13-åringar

  • Flickor 4 procent (11 procent 1985/86)
  • Pojkar 6 procent (15 procent 1985/86)

15-åringar

  • Flickor 22 procent (44 procent 1985/86)
  • Pojkar 17 procent (52 procent 1985/86)

Rökning och snusning

Förändring går inte att anges eftersom frågans formulering ändrades 2013/2014

11-åringar

  • 2-3 procent har provat att röka, 1-3 procent har snusat

13-åringar

  • 8 procent har rökt, 2 procent av flickorna respektive 7 procent av pojkarna har snusat

15-åringar

  • 20 procent har rökt, 7 procent av flickorna respektive 20 procent av pojkarna har snusat

Deltagande

Antalet skolelever som deltagit i undersökningen är: 4294 stycken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.