Hjälmtvång i skidbackarna

Publicerad

Det populära resmålet för skidåkning, Österrike, inför hjälmtvång i backarna.

Fler och fler länder inför hjälmtvång i sina preparerade backar. Österrike har sedan tidigare haft en stark rekommendation gentemot skid- och snowboardåkare att använda hjälm. I vinter blir den lag i sex av landets nio förbundsländer.

Men lagen gäller bara för barn under 15 år och det är föräldrarna som bär ansvaret för att lagen följs, skriver austriantimes.at.

Trafiksäkerhetskommittén, (KfV), meddelare tidigare i november att de beräknar att omkring 56.000 av de 9-10 miljoner människor som åker skidor eller snowboard i Österrike i vinter kommer att hamna på sjukhus. Förra vintern skadades 58.100 personer allvarligt, enligt KfV.

-Mer än en fjärdedel av olyckorna beror på för hög hastighet och stort risktagande, säger kommitténs talesperson Anton Dunzendorfer till austriantimes.at.

Vad som händer om ett barn under 15 år påträffas utan hjälm i backen är inte fastställt än.

Det första europeiska landet som införde hjälmtvång för barn var Italien. Efter flera olyckor blev det från 2005 tvång för alla under 14 år att bära hjälm i skidbackarna. De föräldrar vars barn påträffas hjälmlösa måste böta.

Den italienska lagen innebär också att off-piståkare måste bära en elektronisk sökare och att skidpolisen kan bötfälla skidåkare för som åker för fort, skriver Daily Mail på nätet.

Erika Christensson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer