Foto: TT

Högskoleprovsfusk marknadsförs allt aggressivare

Uppdaterad
Publicerad

99.000 kronor för 1,9 på högskoleprovet. Det kräver HP-hjälpen som erbjuder människor att fuska sig till ett bra resultat. Enligt Universitets- och högskolerådet har marknadsföringen blivit allt aggressivare för den här typen av tjänster. ”Det är bedrövligt”, säger generaldirektör Ulf Melin.

I maj berättade SVT Dold att ett 80-tal personer har fuskat sig till toppresultat på högskoleprovet, med hjälp av ligor som säljer och administrerar fusket. Sett över tid har ligornas marknadsföring blivit allt aggressivare, menar Universitets- och högskolerådet (UHR), som administrerar högskoleprovet.

– Absolut. De marknadsför sig mer öppet på sociala medier. De lägger numera ut prislistor och tidningsreportage som marknadsföring, säger Ulf Melin som är generaldirektör på UHR.

Högskoleprovsfusket

Prislista på nätet

Ett av företagen han syftar på är HP-hjälpen, som den 9 augusti lade ut en ”annons” på Facebook där man erbjuder 1,4 på högskoleprovet i utbyte mot 39.000 kronor. Därefter ökar priset i takt med poängskalan. För 1,9 på högskoleprovet får man betala 99.000 kronor.

Samtidigt stoltserar HP-hjälpen med en ”lägsta-prisgaranti”.

”Om du mot förmodan hittar någon konkurrent som erbjuder ett lägre pris, så matchar vi det!”, skriver gruppen på Facebook.

Dolda hörsnäckor

I ett mejl till SVT Nyheter säger sig HP-hjälpen ha hjälpt över hundra personer, varav många i dag studerar till läkare, jurister eller på andra attraktiva utbildningar.

Fusket går till som så att en medarbetare skriver provet i en vanlig provlokal, vilket filmas och sänds till en central utanför provlokalen där flera andra medarbetare löser provet gemensamt. Sedan skickas svaren vidare till en telefoncentral där de läses upp för de betalande deltagarna. Kunderna har mobiltelefoner med extremt små, dolda hörsnäckor.

”Vi gör det här för att vi kan, och för att tjäna pengar”, skriver HP-hjälpen och fortsätter:

”Varje resultat korrigeras för att få precis det resultat kunden önskat. Allt mellan 1,0 och 1,9 är möjligt.”

Kallar sig toppstudenter

Enligt HP-hjälpen finns det en anledning till den allt aggressivare marknadsföringen:

”Vi marknadsför oss tuffare detta år eftersom vi planerar att genomföra detta endast några få gånger till. Det gäller alltså att passa på nu till hösten”, skriver gruppen i ett meddelande till Sydsvenskan och fortsätter:

”Än så länge är det vi gör inget brottsligt, men om det skulle bli det i framtiden kommer vi att lägga ner verksamheten. Mycket tyder på att det kan bli brottsligt att sälja fusket.”

HP-hjälpen säger till Aftonbladet att man har erbjudit tjänsten i fem år. Man erbjuder dock inte det högsta resultatet, 2,0.

”Eftersom du behöver ha unika svar, måste vi ge ett antal fel. Detta innebär att vi inte kan garantera högre resultat än 1,9”, skriver HP-hjälpen.

Flera åtgärder

För att stävja fusket har UHR lagt fram en rad förslag, varav några redan har hunnit att träda i kraft. Inför höstens högskoleprov måste deltagarna skriva under en försäkran om att de juridiskt förbinder sig att följa provföreskrifterna. På så sätt ska fler typer av fusk kunna polisanmälas. Samtidigt kan personer som använder otillåtna hjälpmedel, eller som ”på andra sätt försöker vilseleda vid högskoleprov”, stängas av från provet i två år.

UHR har även föreslagit att provdeltagare ska kroppsvisiteras, att det ska finnas störningsutrustning för att motverka tekniska hjälpmedel samt sekretess för de som lämnar tips om fuskare.

– De förslagen bereds i regeringskansliet. Vi kommer att ha möte med utbildningsdepartementet i slutet av augusti, sedan måste utbildningsdepartementet i sin tur ha möte med justitiedepartementet, säger Ulf Melin på UHR.

Han menar att man måste komma till rätta med fusket, som han kallar för ”bedrövligt”.

– Människor tar ju faktiskt andra studenters platser. Om det här fortgår kommer legitimiteten för högskoleprovet att minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet