Dags för högskoleprovet igen. Foto: TT arkiv

Dags för högskoleprov – allt färre väntas fuska

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 08.10 på söndag går startskottet. Närmare 50 000 personer ger sig då i kast med de 160 frågor som kan bana väg till en hett eftertraktad högskoleutbildning.

– Vi hoppas att vi lyckats försvåra fusket och att de fällande domarna avskräcker folk från att försöka, säger UHR:s provansvariga Tuula Kousmanen.

Inplastade provhäften, avstängda mobiltelefoner och fler vakter i skrivsalen är några sätt att stoppa fusket på högskoleprovet. Men viktigast blir den försäkran på heder och samvete som alla provdeltagare numera måste skriva under.

Kännbara konsekvenser

Det tror Tuula Kousmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet UHR och ansvarig för provet:

– Sedan försäkran infördes hösten 2016 får vi polisanmäla ertappade fuskare och dessutom stänga av dem från fler prov. Därmed har konsekvenserna blivit kännbara, och vi tror att det avskräcker många från att fuska.

Genom att låta ordningen på frågorna variera mellan olika provlokaler har det gått att avslöja fuskarna i efterhand genom deras systematiskt felaktiga svar. Hittills har ett tiotal dömts för osann försäkran, och fler blir det i takt med att domstolarna betar av de anmälda fallen.

Förutom två års avstängning från högskoleprovet har straffen handlat om dagsböter, men även fängelse finns i straffskalan.

Avancerade lösningar

SVT Dolds granskning har visat hur fuskare under flera år kunnat köpa sig toppresultat på högskoleprovet och på så sätt fuska sig in på prestigeutbildningar.

Dessutom hur organiserade ligor tjänat miljoner på att sälja de rätta svaren och leverera tekniska hjälpmedel för fusket. Bland annat sändare och trådlösa hörsnäckor så små att de går att dölja inne i örat.

I våras slog polisen och Ekobrottsmyndigheten till mot ett av fusknätverken och de misstänkta gärningsmännen är sedan dess häktade. En åtgärd som enligt UHR haft tydlig effekt:

Stopp för marknadsföringen

– Vi har kan se hur polisens tillslag satt stopp för det organiserade fusket, åtminstone annonserar ligorna inte längre öppet på sociala medier. I och med att verksamheten nu betraktas som kriminell har Facebook har också blivit mycket bättre på att stänga ned sidor som marknadsför fusket, säger Tuula Kousmanen.

Totalt har 49 284 personer anmält sig till höstens prov, som sker på 120 orter spridda över hela landet. Det är 6 547 färre än i fjol, en nedgång man främst kan tacka högkonjunkturen för. När det är lätt att få jobb väljer många unga bort att fortsätta med studier direkt efter gymnasiet.

Fakta: Fusk med högskoleprovet

  • Efter en skärpning av reglerna är det inte längre riskfritt att fuska på högskoleprovet. Universitets- och högskolerådet (UHR) kan stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i upp till två år. Alla former av fusk är straffbart.
  • För polisanmälan krävs att provdeltagaren har skrivit under ”på heder och samvete” att inte använda otillåtna hjälpmedel under provet.
  • Dessutom ska iakttagelser från provledare, analyser av inlämnade provsvar, tips eller annan bevisning utgöra underlag för en bedömning om provdeltagaren har använt otillåtna hjälpmedel.
  • Brottsrubriceringen blir ”osann försäkran”. Möjlig straffpåföljd är i normalfallet böter eller upp till sex månaders fängelse.
  • Tidigare i år fälldes en man i 20-årsåldern av Svea hovrätt för att ha fuskat på högskoleprovet. Brottsrubriceringen löd osann försäkran och straffet blev dagsböter motsvarande 5 000 kronor. I samband med att mannen ertappades uppdagades även ett antal andra misstänkta fuskfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.