”Det går ganska snabbt att starta upp ekonomi men det går inte lika snabbt att starta upp stora industriella processer som råvaruutvinning och raffinaderier”, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker. Foto: Anders Wiklund/TT

Höjt pris på bensin och diesel

Uppdaterad
Publicerad

De redan höga drivmedelspriserna når nya höjder. 95-oktanig bensin blir från och med måndagen 20 öre dyrare och kostar nu 17:79 kronor per liter, på bemannade bensinstationer. Dieselpriset höjs samtidigt med 15 öre till 19:32 kronor per liter.

De stigande bensin- och dieselpriserna hänger ihop med oljepriset, säger Samuel Ciszuk som är energianalytiker på ELS Analysis.

– Världsmarknadspriset på olja har stigit i runda slängar med 10 dollar per fat den senaste månaden. Det beror bland annat på en generell energikris. I Asien är det kol- och gasbrist vilket gör att man eldar mer med olja för att producera el.

Oljepriset på världsmarknaden fortsätter stiga och ett fat Nordsjöolja (brent) kostar nu drygt 84 dollar. Det är två år sedan oljepriset sedan noterades på den nivån.

Att bränslepriserna stigit beror också på att ekonomin tagit fart efter pandemin. Efterfrågan hinner då inte med utbudet.

– Det går ganska snabbt att starta upp ekonomi men det går inte lika snabbt att starta upp stora industriella processer som råvaruutvinning och raffinaderier, säger Samuel Ciszuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer