Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Homosexuella Faizal flydde från Uganda. Nu nekas han asyl i Sverige. Hör hans vittnesmål i videon. Foto: Emil Larsson/SVT

Hbtq-flyktingar nekas asyl – visar för lite känslor

Uppdaterad
Publicerad

Hbtq-personer som söker asyl i Sverige får avslag för att de inte uttrycker tillräckligt mycket känslor och tankar om sin sexuella läggning. Det strider mot både svensk och internationell rätt, menar RFSL i en ny rapport. Nu vill de att Migrationsverket pausar alla hbtq-asylärenden.

RFSL har i en ny rapport gått igenom 1 360 beslut och domar i hbtqi-asylärenden från Migrationsverket och migrationsdomstolarna under de tre senaste åren.

I flera ärenden motiveras avslag med att den asylsökande inte har kunnat beskriva hur denne gått igenom en inre känsloprocess för att komma till insikt om sin sexuella läggning. Kravet på en inre process, menar RFSL, är en stereotyp och strider mot både svensk och internationell rätt, samt Migrationsverkets egna riktlinjer.

– Migrationsverket ska utreda vad du riskerar vid ett återvändande, men det är inte vad de gör i dag, säger Aino Gröndahl, asylrättsjurist på RFSL.

Vill se beslutstopp

RFSL menar att avslagsmotiveringarna leder till att hbtq-asylsökande med laglig rätt till skydd och uppehållstillstånd istället utvisas. De vill nu se ett besluts- och verkställighetsstopp tills rättssäkerheten kan garanteras.

Det är däremot inget som Migrationsverket överväger.

– Vi behöver titta på utredningen och göra vår egen analys, men vi vet att vi har ett förbättringsarbete i de här ärendena, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Tidigare kritik

Redan för tre år sedan kom RFSL med liknande kritik. Efter det införde Migrationsverket vissa åtgärder. 

– Det som är viktigt är att vi alltid gör en individuell bedömning utifrån den enskilda personen, så att det blir den självupplevda berättelsen som vi kan lägga till grund för vårt beslut, säger Anna Lindblad.

Men åtgärderna tycks inte ha fått någon effekt, enligt RFSL:s rapport.

– I princip har ingenting förändrats, snarare tvärt om, säger Aino Gröndahl.

I klippet kan du höra Faizals historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.