Arkivbild. Foto: TT

Ny rapport: Därför radikaliseras barn och ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

När vardagen kantas av våld och kriminalitet kan hopplösheten få ett järngrepp om vissa barn och unga. Att ta sig ifrån den destruktiva miljön kan kännas helt omöjligt och flyktlösningen blir i vissa fall ett annat extremt liv – det som terrorkrigare. Det visar en ny rapport från Barnombudsmannen, BO.

Barnombudsmannen, BO, har djupintervjuat 55 barn, 28 killar och 27 tjejer i åldern 12-25 år. De har antingen själva lämnat Sverige för att ansluta sig till en terrorgrupp eller känner någon som gjort det, eller bor i ett område där många rest ifrån för att gå med i ett terrornätverk. Barnen som intervjuats ger en mångbottnad bild av varför man radikaliserats.

– Att leva med våld och kriminalitet är definitivt grundorsaker. Men även utanförskap, rasism, bristen på framtidstro och hur det ser ut i den egna familjen är orsaker till att barn och unga kan radikaliseras, säger vikarierande BO, Anna Karin Hildingson Boqvist.

Våld föder hopplöshet

Barnen i rapporten beskriver skottlossningar, bilbränder, gäng och droger som vardagsmat. Hur det extrema är så vanligt att det blir normalt. Men det betyder inte att barnen avtrubbas utan försöker hitta sätt att överleva på. Är smärtan ohanterlig blir svaret också obegripligt, enligt BO. 

– Det handlar inte om drömmen att dö för en Gud utan snarare om en desperation som grundar sig i att de vill bort från den verklighet de lever i till varje pris, menar BO.

Inkludering, terrornätverkens största fiende

Barnen vill ha plattformar med vuxna som de kan prata med om sin situation. I BO:s rapport uppger de att varken skolan, socialtjänsten eller imamerna lyssnar på dem.

– De här barnens liv präglas av våld och vi tar inte det på allvar. 

BO uppmanar skolor och socialtjänst att göra mer.

– Vi måste låta barn och unga ta plats och lyssna på hur vi kan hjälpa dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.