NRK-journalisterna och den svenske statsvetaren jagas genom Husby av okända män. Foto: NRK

Hot och stenkastning mot norska journalister

Uppdaterad
Publicerad

En journalist och en fotograf från norska NRK utsattes för hot och stenkastning när de var på reportageresa till Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby, rapporterar NRK. – Det var en väldigt obehaglig dag på jobbet, säger fotografen Mohammed Alayoubi.

De båda var utsända av norska NRK för att följa polisens arbete på plats i förorterna. Fotografen Mohammed Alayoubi berättar för NRK:s webbnyheter att en stor sten kastades rakt mot dem där de stod bredvid poliserna.

– Den vägde säkert ett kilo, säger han.

Men enligt Alayoubi var inte stenkastningen det mest dramatiska.

– Nej, det var poliserna som de kastade sten mot. Vi blev aldrig träffade av några stenar. Det mest dramatiska var när vi var med poliserna inne i ett garage, där de grep en ung person som höll på med narkotikaförsäljning. Ungdomarna var maskerade och extremt aggressiva, säger Mohammed Alayoubi till NRK.

”Som en krigszon”

Alayoubi har arbetat för NRK i flera farliga områden. Men han säger att upplevelsen i Sverige var en av de mest obehagliga dagar han haft på jobbet.

– Det var skrämmande att vara i Sverige på det här jobbet. De är så många, och de rör sig i gäng. Vi hör polisen prata om att det kastas handgranater, det skjuts och det kastas sten. Det är som en krigszon, säger han.

Anders Magnus har liksom Mohammed Alayoubi flera gånger befunnit sig på farliga platser i tjänsten. Men han säger att det som hände nu inte är vardagsmat.

– Det var dramatiskt. Det är sällan man jagas ut från ett café där man har frågat alla om man får filma, säger Anders Magnus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.