Hotad myskoxe blir mer tillgänglig

Uppdaterad
Publicerad

Den skygga myskoxen är nära att utrotas i Sverige. I sommar ska allt fler kunna se urtidsdjuret i naturlig miljö utan att störa den lilla flock som vandrar omkring på fjället i Härjedalen.

-Vi har god förhoppning om att med olika insatser kunna hålla liv i den lilla flocken. Vi håller tummarna för att en ny kalv ska födas i år eller under de närmaste åren, säger Stefan Mörtberg, projektledare för Rädda Myskoxarna.

I sommar öppnas ett stort hägn där alla intresserade ska kunna se myskoxar i en naturlig miljö.

-Det här är ingen djurpark, utan med guidade turer ska besökarna få se djuren vistas i något som ligger nära deras naturliga miljö utan att djuren blir allt för störda, säger Mats Ericsson, en av de aktiva i Myskoxcentrum i Tännäs.

Hägnet inhyser fyra myskoxar – tre tjurar och en ko.

-De har importerats från ön Ryöya utanför Tromsö, där det sedan många år bedrivs ett forskningsprojekt med myskoxar, säger Stefan Mörtberg.

Det finns förhoppningar om att de norska myskoxarna ska ge nytt blod i den vilda svenska flocken.

-Den senaste kalven som föddes för fyra år sedan är resultatet av en lyckad insats där kon Sofie plockades in från fjället och parade sig i en djurpark med en tjur från Grönland. Sofie födde kalven på fjället och hon har sedan dess blivit flockens ledare, säger Mörtberg.

TT

Fakta: Endast sju djur kvar på fjället

Myskoxcentrum i Tännäs som invigs 20 juni har tre hägn på totalt 15 hektar. Besökarna kommer att visas runt i ett av hägnen vid guidade visningar. I sommar beräknas hägnet ta emot närmare 5 000 besökare.

Den vilda flocken i Härjedalsfjällen består nu av sju djur, det yngsta är en 4-årig tjur. Ett problem är att flera djur i flocken börjar bli rätt gamla.

Hösten 1971 vandrade en flock på fem djur in i Härjedalen från Norge. Flocken har sedan dess funnit sig till rätta i Härjedalsfjällen. När flocken var som störst i mitten av 1980-talet bestod den av ett 30-tal djur.

Myskoxen är inget nordiskt djur, såväl de cirka 200 myskoxar som finns i Dovreområdet i Norge och de som finns i Härjedalen härstammar från elva djur som importerades till Norge från Grönland på 1940-talet.

Myskoxar finns även i svenska djurparker – i Skåne djurpark, i Kolmården, i Järvzoo i Hälsingland och i Lycksele djurpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.