Foto: TT

HRW-kritik mot hantering av ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

Sverige brister i hanteringen av ensamkommande flyktingbarn. Det slår människorättsföreningen Human Rights Watch fast i en ny rapport.

Sverige har varit känt för att ha ett bra och välutvecklat system för att ta emot ensamkommande asylsökande och migrerande barn. Men människorättsföreningen Human Rights Watch har under våren intervjuat barn som kommit till Sverige mellan januari och februari 2016 och har i det underlaget hittat många brister i systemet.

– Det är allvarligt för barnen som drabbas. Barnen som vi träffar har i grunden en tacksamhet för att de har fått komma till Sverige men många får lida på grund av de här bristerna, säger Måns Molander, sverigechef för Human Rights Watch.

Kritik på fyra områden

Human Rights Watch riktar framförallt kritik mot fyra områden: långa handläggningstider, hälsokontroller som inte blivit av, olämpliga boendeformer och brister i systemet med gode män för barnen.

De slår fast att de här bristerna leder till att en del barn inte får den vård och omsorg de behöver och har rätt till.  

– Många av de här barnen väntar på ett besked och den väntan skapar stress, de får svårt att sova och får psykiska besvär då de riskerar att skickas tillbaka till krig och elände, så först och främst vill vi att asylprocessen ska skyndas på.

”Vi jobbar intensivt”

Och kritiken är befogad, menar Cecilia Borin, kvalitetschef på Migrationsverket.

– Vi har ju ett jättestort antal asylsökande som vi har tagit emot. Det är 35.000 ensamkommande flyktingbarn sedan förra året. Vårt samhällssystem har inte riktigt mäktat med. Men vi jobbar intensivt med detta. Det är en av våra mest prioriterade frågor, naturligtvis, säger hon.

Cecilia Borin menar att Migrationsverket försöker fokusera extra mycket på barn, både ensamkommande och barn i familjer.

– Det gäller inte bara att jobba så fort som möjligt, utan även att ha bättre kvalité redan i början. Systemet totalt sett i samhället har inte riktigt hängt med, men det finns enorma ambitioner både hos oss och hos kommuner att snabbt komma ikapp med de brister som finns.

Har pratat med drygt 50 asylsökande

I rapporten har Human Rights Watch intervjuat 53 asylsökande och man kan bland annat läsa om en 16-årig flicka från Afghanistan som reste till Europa ensam.

Hon berättar för Human Rights Watch att hon upprepade gånger hade blivit våldtagen av en smugglare i Turkiet men att hon ändå tvingades bo i ett hem med mer än ett dussin pojkar i Sverige.

Även fast hon uttryckligen sagt att hon sa att hon inte ville det med tanke på våldtäkten. Nadia berättade även för Human Rights Watch att trots att hon genomgick en allmän hälsokontroll så förmedlade inte socialsekreteraren någon kontakt med instanser för vård för våldtäktsoffer, gynekologisk vård eller psykologiskt stöd.

– Det är individuella berättelser som vi bygger rapporten på. Det är viktigt att man lyckas se att allas historier är unika och behandla barnen därefter.

”Det går om Sverige reformerar”

Det är allvarlig kritik mot riktas mot det svenska systemet för mottagande av ensamkommande barn. HRW föreslår förändringar till såväl regeringen och socialstyrelsen som kommunerna och barnombudsmannen. Ändå ser Måns Molander ljust på framtiden.

– Vi har kapacitet och resurser att ge de barn som kommer hit ett bra liv. Det går om Sverige reformerar om och tillsätter de resurser som vi föreslår i rapporten, säger han.

Några av de förslag som Human Rights Watch kommer med är att se till att ensamkommande barns asylsökningar prioriteras, att införa ett system för att möta könsrelaterat våld och utarbeta program för utbildning och stöd till gode män, tolkar, personal vid gruppboende och vårdpersonal.

– Ja, vi riktar allvarlig kritik mot Sveriges hantering av det här men det finns goda förutsättningar att göra något åt kritiken.

Faktaruta: Så här genomfördes studien

Rapporten bygger på studier i sju svenska kommuner mellan den 25 januari och den 8 februari 2016 samt den 20 april 2016.

Forskarna från Human Rights Watch intervjuade 53 asylsökande och flyktingar, av vilka 50 var ensamkommande barn mellan 9 och 17 år och tre var 18-åringar som hade kommit till Sverige som ensamkommande barn. 

Human Rights Watch genomförde också intervjuer med tjänstemän som utövar tillsyn över boenden för barn i Skellefteå, Umeå, Malmö och Göteborg, med lokala tjänstemän som utövar tillsyn över gode män i Luleå och Umeå, med tjänstemän från Migrationsverkets barnenhet i Malmö och med tjänstemän vid socialtjänsten i Luleå.

De intervjuade också personal vid en vårdcentral i Malmö som behandlar flyktingbarn och asylsökande barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.