Det är ovanligt att dö av ett huggormsbett. Foto: TT

Huggormar på bettet i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den fina sommaren har fått många att söka sig ut i naturen och Giftinformationscentralen har fått rekordmånga förfrågningar om huggormsbett – både bland husdjur och människor.

– Min hund fick ett ormbett på nosen som svällde upp som en handboll. Hunden fick cortison och druvsockervatten och klarade sig, säger hundägaren Lars Ericson under promenad på Gärdet i Stockholm.

Nu under juli har Giftinformationscentralen fått cirka 230 samtal angående huggormsbett, den högsta noteringen hittills under 2000-talet. Och enligt en av Sveriges mest kända ormexperter är den här toppnoteringen inte överraskande.

– Nu i värmen är ovanligt många människor ute i naturen och då blir det också många ormbett, säger ormexperten Jonas Wahlström.

Hur farligt är ett huggormsbett?

– Normalt ska det inte vara så farligt, men det dör en människa ungefär vart åttonde år i allergisk chock av huggormsbett. Är man gammal, hjärtsvag eller ett litet barn så ska man snabbt till sjukhus, säger Jonas Wahlström. 

Ett bett kan ge symtom som yrsel, kräkningar, buksmärtor, andningsvårigheter och hjärtpåverkan. Men det finns sätt att skydda sig när man väl är ute i naturen.

– Huggormständerna är bara några millimeter långa. En vanlig gummistövel är ett bra skydd, säger Jonas Wahlström, som även understryker vikten att titta efter var man sätter ner händerna vid bärplockning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.