Foto: TT

Hultqvist: Inga kärnvapen kommer hit

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) försäkrade i riksdagens frågestund att värdlandsavtalet med Nato inte kommer att leda till att kärnvapen kan föras in på svenskt territorium.

– Det kommer inte in ett enda stridsfordon, en enda soldatstövel, livrem eller uniformspersedel på svenskt territorium utan inbjudan från en svensk regering. Ingenting sker utan en inbjudan. Suveräniteten är intakt, den militära alliansfriheten är intakt, säger han.

– Värdlandsavtalet berör inte kärnvapen, det handlar inte om det. Men det är också viktigt att tala om att här är den svenska linjen att det inte ska vara kärnvapen på svenskt territorium och vi kommer inte att öppna för det i någon mening.

Regeringen väntas inom kort att lägga fram en proposition om avtalet. Avtalet syftar till att underlätta för Sverige att ta emot och ge militärt stöd i kristid och för att stå som värdland för Natoövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.