Konflikten mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska separatister har pågått sedan april 2014. Foto: TT

Hultqvist öppnar för att skicka svensk FN-trupp till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att Sverige kan bidra med soldater till en FN-ledd fredsbevarande styrka i östra Ukraina under förutsättningarna att Ryssland och västvärlden kommer överens om ett sådant uppdrag, uppger Reuters.

– Vi är inte där än, säger Hultqvist samtidigt.

Mer än 10.000 personer har hittills dött i konflikten mellan ukrainska regeringsstyrkor och pro-ryska separatister som pågått sedan april 2014.

Under den pågående säkerhetskonferensen i München meddelade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) att han är beredd att skicka svenska soldater till en eventuell FN-ledd fredsbevarande insats.

”Då är vi öppna för det”

– Om förutsättningarna är de rätta och om vi ser att ett sådant uppdrag kan bidra... då är vi öppna för det, sa Hultqvist till representanter från Ukraina och USA, enligt Reuters.

Frågan är dock än så länge hypotetisk eftersom det inte finns något beslut om att skicka FN-trupp till Ukraina.

–  Vi är inte där än, tillade Hultqvist.

Tänkbar kandidat att leda

I en rapport beställd av tidigare NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen, numera rådgivare till Ukrainas president Petro Porosjenko, nämns Sverige som en tänkbar kandidat att leda en eventuell FN-insats i östra Ukraina, skriver Reuters.

Rapporten presenterades under lördagen inför representanter från flera länder, bland dem USA:s särskilda sändebud till Ukraina Kurt Volker, och föreslog en FN-insats bestående av 20.000 soldater från länder som inte är medlemmar i NATO samt en polisstyrka på 4.000 personer. 

Huruvida en FN-insats kan komma att bli verklighet beror sannolikt på Rysslands inställning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.