Foto: TT

Stärkt försvar av Gotland ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som bland annat ska överväga att på sikt förstärka försvaret av Gotland.
Liberalerna anklagar regeringen för att fördröja akuta försvarssatsningar.

– Det är uppenbart att försvaret behöver ökade ekonomiska resurser, men beskedet från regeringen är nya långbänkar, nya utredningar och strategier, säger partiledaren Jan Björklund (L).

Han kallar försvarsminister Peter Hultqvists anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för en ”besvikelse”. I anförandet angrep Hultqvist allianspartiernas krav på ytterligare höjda försvarsanslag redan från i år.

– Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske, sade han.

Vill inte prata siffror

Hultqvist betonar att det viktigaste just nu är att se till att den försvarspolitiska inriktning riksdagen beslutade om 2015 verkligen genomförs. Han är villig att diskutera försvarsförmågan, men vill inte i nuläget prata om höjda försvarsanslag.

Diskussionerna kommer att fortsätta i den så kallade försvarsgruppen. Gruppen följer upp innevarande försvarsbeslut som sträcker sig till och med 2020. Där ingår förutom regeringspartierna även Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern. Gruppen hade ett kort möte i Sälen på måndagen.

– Jag uppfattade att det i alla fall inte var några dörrar stängda, säger Moderaternas Hans Wallmark när det gäller höjda försvarsanslag.

Gotlandsförsvar utreds

Samtidigt som debatten om höjda försvarsanslag på kort sikt fortsätter börjar nu förberedelserna för den försvarspolitiska inriktningen för åren 2021–2025. Regeringen tillsätter en ny försvarsberedning som ska ledas av den förre försvarsministern Björn von Sydow (S). I den ingår representanter för alla partier.

Regeringen ger försvarsberedningen ovanligt snäva direktiv och pekar ut sex områden som ska analyseras. Bland annat ska man överväga ytterligare förstärkning av Gotlands försvar. En återmilitarisering av ön har redan påbörjats och enligt innevarande försvarsbeslut ska en stridsgrupp vara på plats från sommaren 2018.

– Gotlands militärstrategiska läge kan inte nog understrykas. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjö- och luftvägarna till Baltikum, säger Hultqvist.

Grannlaga uppgift

Han vill dock inte redan nu spekulera i på vilket sätt öns försvar kan stärkas ytterligare. Det blir en grannlaga uppgift för försvarsberedningen, enligt Hultqvist.

– Du måste ha rätt vapensystem och gå igenom det säkerhetspolitiska läget, säger han.

En förstärkning kan komma fortare än efter 2020.

– Om det är så att regeringen av någon anledning anser att vi måste göra något ytterligare på Gotland så är vi fria att ta det initiativet.

Andra områden som försvarsberedningen ska analysera närmare är bland annat ett stärkt svenskt cyberförsvar, ett fördjupat militärt samarbete med Finland och totalförsvarets framtida roll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.