Mikael Lindnord och Arthur efter att ha passerat mållinjen tillsammans med en tolfteplats i VM i multisport. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance/TT

Hunden Arthur kan bli utan familj

Uppdaterad
Publicerad

Gatuhunden Arthur är Sveriges just nu populäraste hund. I helgen rapporterade SVT om hunden som slagit följe med det svenska multisportlaget. Laget vill nu ta med honom hem till Sverige, men Jordbruksverket sätter stopp.

När Mikael Lindnord och det svenska multisportlaget skulle göra upp om VM-titeln i Ecuador förra veckan träffade de gatuhunden Arthur. Han kom gåendes och blod rann från hans rygg, troligen hade han blivit misshandlad. 

Laget tyckte synd om hunden och matade honom med en köttbulle, sedan dess har Arthur stannat vid lagets sida.

Gatuhunden Arthur

När laget närmade sig den näst sista etappen, forsränning i sju mil, gjorde de sig redo för att gå skilda vägar. Men Arthur hoppade i och simmade efter.

Sätter stopp

Nu vill laget ta med sig Arthur hem till Sverige, men Jordbruksverket säger nej, skriver Aftonbladet. Eftersom Arthur har ett sår på ryggen tror Jordbruksverket att en flygresa hem skulle vara för mycket för Arthur.

– Jag är ingen expert, jag är den första att säga det. Men i går åkte Artur bil i åtta timmar i mitt knä och det gick bra. Vi gick i en stökig huvudstad och han lärde sig ”sitt”. Stresståligare och uthålligare varelse får man leta efter, säger Mikael Lindnord till Aftonbladet.

”Ger inte upp”

För att få ta in en hund i Sverige så ska den bland annat vara id-märkt, rabies-vaccinerad och ha ett intyg från en officiell veterinär. Hela den processen tar fyra månader.

Men enligt Jordbruksverket finns det en öppning om Arthur sätts i karantän. Jordbruksverket och multisportslaget kommer fortsätta att hålla kontakt.

– Vi ger inte upp, säger Mikael Lindnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet