Klimataktivisten om stämningen: ”Det känns väldigt mäktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring tusen klimataktivister har tagit sig från Mynttorget vid riksdagen till Stockholms tingsrätt i samband med att en stämningsansökan mot staten lämnats in. Orsaken är den otillräckliga klimatpolitiken.

– Det känns väldigt mäktigt. Jag är väldigt glad för att få vara en del av den här rörelsen, säger Ida Edling, talesperson för Aurora, till SVT.

Det är klimatorganisationen Aurora som arrangerat demonstrationen som avslutades med tal och diktläsning utanför Stockholms tingsrätt. Bakom stämningsansökan, som lämnades in i samband med demonstrationen, står totalt 636 barn och ungdomar. Tillsammans pekar de på brister i den svenska klimatpolitiken. Bland annat menar de att staten inte undersökt hur snabbt Sveriges utsläpp ska minska, samt att de saknar genomförbara planer.

– Vi kräver att svenska staten ska göra sin rättvisa andel av de globala åtgärder som krävs för att världen ska lyckas med att begränsa den globala temperaturökningen med 1,5 grader, säger Ida Edling, talesperson för Aurora.

”Förödande effekter”

Rent rättsligt lutar sig Aurora mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, något man gjort i liknande fall i länder som Tyskland och Nederländerna. Då dömde rätten till aktivisternas favör, vilket tvingade staterna att skärpa sina klimatmål.

– Svenska staten har en juridisk skyldighet att skydda mänskliga rättigheter, som bland annat liv, hälsa, värdighet, välmående, hem och egendom. Samtidigt som man har den juridiska skyldigheten bedriver man en klimatpolitik som forskningen är väldigt tydlig med kommer att bidra till en klimatkatastrof i framtiden. De förödande effekter som redan syns i delar av världen kommer att nå priviligierade Sverige, säger Ida Edling.

Tror på rättsprocess

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, tror att stämningsansökan kan få konsekvenser om domstolen går Aurora till mötes.

– Även staten, i en rättsstat, har en skyldighet att förhålla sig till de lagar man antagit, och det är en kärna i den här processen, säger han.

Hur domstolen behandlar stämningsansökan återstår att se, men Jonas Ebbesson tror inte det tar slut här.

– Det skulle förvåna mig om inte domstolen prövar detta i sak. I regel, om man påstår sig drabbas av skada ska en domstol pröva i sak och inte avvisa, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.