Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se några av skulpturerna som försvunnit spårlöst och hör vad polisen tror händer med dem. Foto: SVT arkiv/Solna stad/Västerås konstmuseum

Hundratals offentliga skulpturer kan ha sålts som metallskrot

Publicerad

Skulpturer som stjäls från offentliga platser är ett växande problem. Enligt polisen är det numera nästan uteslutande metallvärdet som tjuvarna är ute efter. Oftast handlar det om några hundralappar.

– Det är sorgligt. Det kan kosta upp till en miljon att producera ett sådant verk, och det konstnärliga och kulturhistoriska värdet går det inte att sätta någon summa på, säger Henrik Orrje vid Statens konstråd.

Det finns ingen samlad statistik över hur många offentliga skulpturer som stulits men enligt Jan-Åke Törnhage, kriminalinspektör vid Stockholmspolisens godsspaningsgrupp, handlar det om ett 20-tal om året.

Svåra att stoppa

Nästan ingen åker fast för den här typen av stölder och skulpturerna återfinns sällan. Jan-Åke Törnhage kommer bara på ett nyligt exempel på rak arm.

– 2019 hade vi en skulptur som stals från trädgården vid Kristinebergs slott. Den dök upp hos en större skrothandlare.

Varför lyckas ni inte få tag på dem som begår de här stölderna?

– Det är inte de mest högprioriterade ärendena och oftast finns inga vittnen eller uppgifter att gå på. Då finns inte mycket att utreda, säger Jan-Åke Törnhage.

Vissa kan återskapas – andra är förlorade

Stölderna är också svåra att förebygga. Trots åtgärder som starkare fästen i fundament, DNA-märkning och efterlysningar fortsätter stölderna.

Flera skulpturer av framstående konstnärer som Carl Milles, Anders Zorn och Carl Eldh har försvunnit spårlöst de senaste åren. I bästa fall finns formar kvar så att skulpturerna kan återskapas.

– Ibland är de gjutna i flera exemplar. Då kan det även gå att göra en avgjutning av de exemplar som finns kvar, säger Henrik Orrje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.