Foto: SVT

”Diskriminering av romer tillåts fortfarande”

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det romernas nationaldag. Den romska artisten och debattören Hans Caldaras beskriver romernas situation i Europa som svår.

Hans Caldaras säger i SVT:s Gomorron Sverige att rasismen har ökat lavinartat ute i Europa och att det råder stor diskriminerig av romer även i Sverige.

– Man beskyller romer för det ena och det andra och förstår inte riktigt att det är människor som behöver komma in i samhället och leva som alla andra. Diskrimineringen på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden är väldigt tydlig, menar Hans Caldaras.

Deras eget fel

Sveriges Radio testade i höstas att hyra bil i romsk klädsel och med romska namn. Då fanns ofta inga bilar kvar. När de återvände och inte längre såg ut som romer var det inga problem att hyra bil. Hans Caldaras blir inte förvånad.

– Den negativa inställningen till romer är mer utbredd än man kan tänka sig. I dag utgår man från att det är romernas eget fel att de inte är etablerade i samhället. Men det har funnits en legaliserad och organiserad diskriminering av romer ända fram till början av sjuttiotalet i det här landet som väldigt få känner till.

Större förståelse

Ett sätt att ta itu med problemet är en större förståelse av hur romernas situation har uppstått, menar Caldaras.

– Vi måste upplysa folk om att det inte är romerna som är skuld till att det inte fungerar i samhället som alla andra. De bär på ett månghundraårigt förtryck och förföljelse, fortsätter Caldaras.

– I vårt land, som är ett av världens mest demokratiska länder, tillåts fortfarande arbetsgivare att diskriminera människor. Det är oacceptabelt att sådant kan få ske i Sverige.

Europas största minoritet

I Europa finns 12-15 miljoner romer – vilket gör gruppen till Europas största minoritet. Närmare sex miljoner lever i EU.

I genomsnitt lever 90 procent av romerna i fattigdom, enligt en frågeundersökning av minoritetens levnadsförhållanden i elva EU-länder 2011.

Endast 15 procent i snitt av unga romer avslutar sin gymnasieutbildning. Motsvarande siffra för icke-romer i länderna är 70 procent.

Färre än en av tre romer har betalt arbete.

Hälften av de tillfrågade hade upplevt att de under det senaste året blivit diskriminerade på grund av sin romska bakgrund.

I undersökningen ingick Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Grekland, Italien, Ungern, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien och Spanien. 22 203 romer och icke-romer ingick i undersökningen. Information om 84 287 hushållsmedlemmar samlades in.

Källor: EU-kommissionen och rapporten ”Romernas situation i 11 medlemsländer från Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.