Hur får man tonåringen tillbaka till normal dygnsrytm? Foto: TT

Hur får man tonåringen att vakna på morgonen?

Publicerad

Nu är det hög tid att säga hej då till sena sommarkvällar och långa sovmorgnar. Men att börja gå upp tidigt och ta sig till lektioner som börjar klockan åtta är ingen omställning som görs över en natt. Hur får man en tonåring att återgå till normala sovtider? I Gomorron Sverige berättade överläkaren och sömnexperten Michael Lysdahl hur det ska gå till.

– Det är inte så konstigt att vi lägger oss sent på sommarkvällarna. Vi har en biologisk klocka med ett dygn som är lite längre än 24 timmar. Och för tonåringar är det lite värre eftersom de tenderar att vara mer kvällsaktiva än vi andra.

Eftersom det ofta blir väldigt sena kvällar för tonåringar är det extra besvärligt för dem att ställa om till tidiga morgnar. Och det är viktigt för tonåringar att komma i fas igen efter sommaren.

– De måste ju vara vakna i skolan. Tonåringar med sömnproblem lär sig sämre, säger Michael Lysdahl. 

Men det är inte egentligen inte konstigare att ställa om efter ett antal veckor med sena sommarkvällar än efter en resa till New York. Det är en slags ”jetlag”.

Att ”dygna” eller ”backa”

Det finns flera sätt att komma tillbaka till normal dygnsrytm. Man kan gå den hårda vägen genom att ”dygna”, det vill säga hoppa över en natts sömn. Då är man trött hela dagen efteråt och kan – förhoppningsvis – somna i normal tid på kvällen efter en riktigt seg dag. Men det fungerar bara för en del tonåringar, berättar Michael Lysdahl.

Ett annat sätt är att ”backa sömnen”. Då ska man somna en halvtimme tidigare för varje kväll under en vecka men det är ännu svårare.

Ett vanligt misstag är att ta en tupplur på eftermiddagen när man kommer hem från skolan.

– Redan där har du rubbat klockan så det blir senare sovtider, säger Michael Lysdahl.

I normala fall är en tupplur på eftermiddagen inget problem, men har man svårt att somna på kvällen ska man avstå från tuppluren.

Bildskärmar?

Ofta sägs det att surfplattor och mobiler är en stor bov när det gäller sömnproblem. Men hur allvarligt är det egentligen att ta med sin smarta telefon i sängen?

– För att få en god sömn är det ”många bäckar små” som gäller. Bildskärmar ger oss ljus i ögonen som dämpar produktionen av sömnhormonet melatonin. Då är det faktiskt bättre att ta fram surfplattan på morgonen eftersom ljuset gör oss piggare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.