Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christofer Fjellner (M) menar att Moderaterna inte sviker sina väljare efter vallöften om att stoppa utbyggnad av vindkraft. Foto: SVT

Efter vindkraftsvändningen: ”Det här är ett bättre sätt”

Uppdaterad
Publicerad

På Moderaternas partistämma i Umeå i helgen handlar frågan som skapat mest motsättningar om partiets nya klimatpolitik. Mer specifikt – fler vindkraftverk.

Partiets har nu som ambition att bygga mer vindkraft trots att budskapet i valrörelsen från många Moderater i landet, är det motsatta.

Samtidigt ville partiledningen begränsa kommunernas möjlighet att lägga in veto mot vindkraft – men förslaget stoppades och kommunernas självbestämmande är intakt. Det beslutades på stämman under helgen.

Partledningen gick istället med på förslaget att fastighetsskatten som vindkraftsbolagen betalar ska gå till kommunerna istället för till staten.

Minskat stöd för partiet

Men det är inte alla som är nöjda med den nya klimatpolitken. Sedan 2010 har partiet tappat stöd i  i storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö.

Enligt Christofer Fjellner (M), ledamot i partistyrelsen, som har lett arbetet med att ta fram M:s nya klimatpolitik, behövs förslaget sättas i en större kontext.

– Vi gör om klimatpolitiken för Sverige, vi måste göra omställningen på ett sådant sätt att Sverige blir vinnare och det betyder ökat tillväxt med bättre konkurrenskraft så att andra länder inspireras av oss, säger han.

Han anser att en av de viktigare komponenterna är att är Sverige behöver mer av all fossilfri elproduktion, även vindkraft, bättre tillståndsprocesser och en mer förutsägbar elproduktion.

Svikit väljarna

Många moderata kommunpolitiker gick till val på att stoppa olika vindkraftsprojekt och menar på att vindkraft inte är någon hållbar energiförsörjning. Men på Moderaternas stämma röstades förslaget igenom med enighet.

Att partiet ska ha svikit de väljare som trodde att det skulle bli ett stopp för mer vindkraft, tycker inte Christofer Fjellner stämmer.

– Då lyssnar man bara på halva berättelsen. Det vi säger är att vi behöver mer av all fossilfri produktion, även vindkraft, för att klara den gröna omställningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.