Krocktester har visat att husbilar brister i barnsäkerheten. Foto: Nora Lorek/TT

Husbilar brister i barnsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Små barn som färdas i husbil löper stor risk att skadas allvarligt eller till och med omkomma vid en frontalkrock. Det uppger försäkringsbolaget Folksam som tillsammans med Trafikverket utfört krocktester på husbilar.

Under våren har Folksam tillsammans med Trafikverket utfört krocktester med husbilar, något SVT tidigare rapporterat om. Under måndagen kommer resultatet, som visar att husbilar ofta brister i barnsäkerhet.

– Det vi ser är att det finns stora problem med att hitta platser i husbilen där bilbarnstolar kan placeras säkert, säger Anders Ydenius som är forskare i trafiksäkerhet på Folksam. 

Husbilar saknar monteringsmöjligheter 

Passagerarsätet bredvid föraren saknar ofta möjligheten att stänga av krockkudden, det gör att bilbarnstolen istället måste placeras bakom föraren. Där saknas ofta möjligheter att montera bilbarnstolar på rätt sätt.

– Det är också långt ner till golvet vilket gör att stödbenen inte når ner, säger Anders Ydenius och fortsätter: 

– Det är allvarligt att barnen inte får det skydd som man rimligen kan förvänta sig om man jämför med en personbil. 

Folksam: Under all kritik

Husbilstillverkare har ingen skyldighet att se till att bakåtvända barnstolar kan monteras rätt. Folksam menar att den låga säkerheten är under all kritik och vill nu att tillverkarna ser över säkerheten.

– Vi skulle vilja se att husbilstillverkarna tar ett större helhetsgrepp om barnsäkerheten och tittar på vilka brister som finns, säger Anders Ydenius. 

SVT Nyheter har sökt Husvagnsbranschens Riksförbund som inte vill ställa upp på en intervju.

Så gjordes testet

Folksam medverkade vid krocktesterna som genomfördes av Trafikverket. Två krocktester har genomförts med två olika husbilar, dels med en så kallad helintegrerad husbil, dels med en halvintegrerad. I varje bil placerades två barndockor på de två bakre passagerarplatserna i bilbarnstol. Barndockorna i de båda husbilarna var i åldrarna 9

månader −10 år.

Källa: Folksam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.