Hushållen slänger tusentals ton mat

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna slänger enorma mängder mat. Men en ny undersökning från Livsmedelsverket visar att de flesta tror att de inte slänger särskilt mycket mat. De flesta tror istället att matsvinnet är ett problem för andra.

Hushållen står för den största andelen av allt matsvinn i landet. Men enligt den nya undersökningen tror många att problemet inte finns i just deras hem. Istället visar den att många tror att någon annan skapar matsvinnet.

Undersökningen bygger på 850 telefonintervjuer med människor i alla åldrar från hela landet.

Problemet är att de flesta slänger lite åt gången och därför inte ser helheten. Det berättar Ingela Dahlin, projektledare hos Livsmedelsverket. 

– Alla hushåll tillsammans kastar varje år 239.000 ton ätlig mat. Det motsvarar samma klimatpåverkan som utsläppen från 200.000 bilar på ett år, säger Ingela Dahlin.

Kan spara pengar

De som är 60 år eller äldre ser matsvinn som ett mindre problem, störst upplevs problemet med matsvinn hos barnfamiljer.

Enligt Livsmedelsverket kan en vanlig barnfamilj minst spara 3.000 till 6.000 kr per år om de slutar att slänga mat.

Istället borde barnfamiljerna tänka på att frysa in sina rester, göra matlådor och inte tror att all mat blir dålig när bäst före datumet har passerats, menar Livsmedelsverket.

Regeringsuppdrag

Regeringen har givit Livsmedelsverket, tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, uppdraget att minska matsvinnet i landet.

Mellan åren 2013-2015 satsar man extra för att nå målet, men än slängs alltså tonvis med mat.

– Det tar tid att vända en Atlant-ångare, att vända konsumentbeteenden gör man inte över en natt. Det behövs att alla jobbar på från sitt håll, säger Ingela Dahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.