Hustru till tidigare al-Qaida-ledare häktad: ”Upphöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska änkan efter en tidigare al-Qaida-ledare har häktats misstänkt för människohandel, äktenskapstvång och medhjälp till våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts i Syrien – men även i Sverige.

Änkan och en 28-årig man häktades av Solna tingsrätten under fredagen. Båda nekar till brott.

Den 56-åriga kvinnan häktades för tre fall av människohandel, två fall av äktenskapstvång och ett fall av medhjälp till våldtäkt mot barn begångna i Syrien. Vissa av de misstänkt brotten sträcker sig tillbaka till 2012.

I häktningsprotokollet står det också att ”misstanken medhjälp till våldtäkt mot barn även omfattar gärningar skedda i Sverige”.

30 år i terrorkretsar

56-åringen har funnits i terrorkretsar i nära 30 år, enligt Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier.

– Hon är den kvinna inom den här miljön som kanske är mest upphöjd. Av alla kvinnor i Sverige har hon högst status, säger han.

56-åringen var tidigare gift med al-Qaida Iraks andreman som dödades i strid 2008.

– Han var spindeln i nätet. Av alla terrorister som någonsin varit i Sverige är han den som har mest blod på sina händer, säger Magnus Ranstorp.

Sonen dödades i strid

Enligt dokument i svensk domstol är kvinnan och familjen kända av Säpo som aktiva i våldsbejakande extremism. Även kvinnans söner har deltagit och en har dödats i strid, enligt domstolshandlingarna.

2020 omhändertogs änkans 17-åriga dotter, enligt LVU. Året tidigare hade flickans skola lämnat in en orosanmälan då man befarade att hon skulle giftas bort med en äldre man i Syrien.

Även flickans syster har berättat att hon blivit bortgift två gånger som minderårig. Uppgifter som överensstämmer med uppgifter som Säpo har lämnat.

I utredningen säger kvinnan att hon inte hade någon kännedom om makens verksamhet. Kvinnan anser att både hon och dottern behandlats som om de har kopplingar till våldsbejakande grupper.

Rätten ser det som osannolikt att 56-åringen var ovetande. Maken var misstänkt för terroristhandlingar sedan åtminstone år 2000 och då bodde paret tillsammans. Enligt Säpo uppgifter vistades de i  Afghanistan tillsammans det året och var knutna till al-Qaida.

Orosanmälningar från Säpo

Säpo har också gjort flera orosanmälningar gällande familjen.

Åklagaren vill inte säga vad det är som lett fram till att 56-åringen och 28-åringen frihetsberövats.

– Jag kan bara bekräfta att det är så och jag kan bekräfta att tingsrätten har häktat, säger åklagaren Karolina Wieslander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.