Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund. Foto: Stina Stjernkvist/TT

”Hyfsat välkänd, pragmatisk och biolog – gör det Per Bolund till Miljöpartiets frälsare? Knappast!”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hyfsat välkänd, pragmatisk och biolog. Gör det Per Bolund till frälsaren som snabbt får väljarna att återvända till Miljöpartiet? Knappast. Om Miljöpartiet ska lyckas återfå förtroendet så kommer det ta tid.

Love Benigh

Politikreporter

Höstens val var det sämsta för Miljöpartiet sen man åkte ur riksdagen 1991. Partiet fick bara 4,4 procent av rösterna. Ute i landet är det ännu värre. Partiet finns inte i kommunfullmäktige i nästan var tredje kommun och partiets valanalys slår fast att extremt få väljare anser att Miljöpartiet förstår vanligt folk. ”Bilden av Miljöpartiet som ett parti som inte tar landsbygdens och vanliga människors utmaningar på allvar sitter väldigt starkt”.

Det här är utgångsläget för det nyvalda språkröret Per Bolund.

Vad har då Per Bolund i sitt CV för att vara mannen som ska lösa detta åt partiet på ett sätt som hans företrädare Gustav Fridolin inte klarade?

Ganska lite.

Trygg och stabil

Han bor i Stockholm och är född och uppvuxen i Stockholm. Hans föräldrar är båda professorer och Per Bolund själv har påbörjade doktorandstudier, precis som partikollegan och före detta språkröret Åsa Romson.  Inte en bakgrund som får honom att platsa i kategorin ”vanligt folk”.

Däremot har Bolund egenskaper som talar för att han ska klara uppdraget som språkrör. Han är saklig, ger ett kunnigt intryck när det gäller de frågor han hanterar i regeringen. Hanterar debatter tryggt och är en stabil politiker. Han har dessutom varit minister i fyra och ett halvt år och är hyggligt känd hos allmänheten.

När det gäller den framtida politiska inriktningen för Miljöpartiet så finns det dock svårigheter för Per Bolund. Partiets nya måldokument som kongressen fattar beslut om slår fast att framöver är solidaritet ett av partiets viktigaste målområden. Per Bolund fokus som politiker har hittills handlat om finansmarknad och konsumentfrågor. Inte områden som automatiskt förknippas med solidaritet. Dessutom beskrivs han även av vissa partimedlemmar som att stå lite till höger i partiet.

Viktig länk

Det sistnämnda kan däremot bli en fördel Bolund som språkrör. Han kan bli en viktig länk i regeringens samarbete om den ekonomiska politiken med Centerpartiet och Liberalerna. Problemet är att han i sådana fall får svårt att driva mer vänsterinriktad politik med slagord som solidaritet och rättvisa.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.