Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi befinner oss mitt i en levnadskostnadskris som slår hårt in. Våra hyresgäster och medlemmar är extremt ekonomiskt pressade.” Se debatten i klippet. Foto: SVT

Hyresförhandlingar pågår – värdarna vill se rekordhöjningar för miljontals svenskar

Publicerad

Nästa år kommer det bli dyrare att bo för de miljontals människor som bor i hyresrätter, men frågan är hur mycket dyrare. Just nu pågår förhandlingar och parterna står långt ifrån varandra.

Förra året blev den genomsnittliga höjningen ungefär 4 procent enligt tidningen Hem och Hyra. Det var då den högsta på hela 2000-talet. Men i år ser höjningen ut att kunna bli ännu högre.

När knappt hälften av hyresvärdarnas yrkanden kommit in är snittet på höjningen de vill se 10,5 procent över landet. I storstadsregionerna Stockholm och Göteborg är kravet från värdarna ännu högre – ända uppemot 12 procent.

– Det skulle innebär att folk inte har råd att bo kvar. Alla våra medlemmar är hårt pressade. Fastighetsägarna kommer från en otroligt framgångsrik period med låga räntor och höjda värden på fastigheter och nu säger man att hyresgästerna ska betala, säger Erik Elmgren på Hyresgästföreningen i SVT:s Morgonstudion.

Men från branschen menar man att allt för låga hyreshöjningar kommer gå ut över underhållet och i slutänden drabba hyresgästerna.

– Det finns en stor oro bland mina medlemmar där mellan 80 och 90 procent är småföretagare som inte kunnat plocka ut någon lön från sin verksamhet. Om de inte får kostnadstäckning kommer det naturligtvis gå ut över underhållet och i slutänden hyresgästerna, säger Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.