Frågan fick avgöras i Hyresmarknadskommittén som i dag klubbat beslutet för hur stora hyreshöjningar det blir för de tre stora bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Foto: Fredrik Persson/TT

Hyreshöjningen klubbad – högsta på 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna mellan bostadsbolagen och hyresgästföreningen är nu klara och höjningen blir i genomsnitt 4,45 procent.

– Det är kanske den högsta höjningen vi haft på 30 år. Å andra sidan är det väsentligt lägre än de nio procenten som bostadsbolagen krävde från första början, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, till TV4 Nyheterna.

Frågan fick avgöras i Hyresmarknadskommittén som i dag klubbat beslutet för hur stora hyreshöjningar det blir för de tre stora bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

– Det får stora konsekvenser. Man får komma ihåg att hushållens ekonomi är enormt ansträngd och att höja hyran med 4,45 procent kommer att påverka hushållen mycket, säger Erik Elmgren.

Förhandlingarna ska ha varit svåra men man ska till slut nått en rimlig överenskommelsen, skriver bostadsbolagen i ett gemensamt uttalande.

– Hyreshöjningen är högre än ett normalår, men täcker ändå inte kostnadsökningarna för taxor, byggmaterial, räntor och löpande förvaltning”, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder i ett pressmeddelande.

Höjningen kommer att gälla från och med den 1 januari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.