I dag börjar ”vabruari”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan förutspår att ett nytt svenskt rekord i vabbande kan komma att slås den kommande månaden.

Statistiken de senaste åren talar sitt tydliga språk: Februari är den månad då småbarnsföräldrar är mest hemma från jobbet för vård av sjukt barn (vab).

Vabruari har blivit ett begrepp för årets stora sjukmånad, och i februari i fjol slogs nytt rekord i antal anmälningar om sjuka barn till Försäkringskassan – ett rekord som nu hänger löst.

– Vi tror att vi kommer upp på toppnivåerna igen. Om det blir ett nytt rekord återstår att se. Men det kommer nog ligga i paritet med förra året, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Stora barnkullar

Att säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sin topp nu är några av de viktigaste förklaringarna till de förväntade rekordsiffrorna. Stora barnkullar de senaste åren spelar också in.

– Det finns väldigt många barn i åldrarna 1-6 i år, det vill säga i förskoleåldern när man behöver använda den här försäkringen som mest, säger Löfgren.

Kravet på vab-intyg från barnets skola eller förskola försvann vid årsskiftet. Nu finns också en mobilapp från Försäkringskassan, som ska underlätta när småbarnsföräldrar administrerar sitt vabbande. Med hjälp av ett bank-id kan man göra klart hela ärendet, från sjukanmälan till ersättningsanspråk, direkt i mobiltelefonen.

Appen kan bli välanvänd i februari, när Försäkringskassan räknar med att tillfällig föräldrapenning kommer att tas ut för mellan 180.000 och 200.000 sjuka barn.

”Smällar man får ta”

Det finns åtgärder för att i alla fall försöka hålla nere vab-siffrorna. Statsepidemiologen Annika Linde nämner mycket utomhusaktiviteter på dagis och god handhygien som viktiga faktorer för att minska risken för att barnen blir sjuka.

Hon betonar också vikten av att ge tillskott av D-vitamin för att kompensera bristen på solljus.

– Men det är helt omöjligt att hålla dagisbarn helt friska. Som förälder är det smällar man får ta, säger Linde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.